Lo-fi Vánoce nabízejí svátky bez patosu

Jan Šprincl
21. 12. 2006 9:00
Recenze - Je libo k předvánočnímu stresu něco melancholických koled?
Foto: Denny Renshaw

Jestli ano, pak požádejme amerického lo-fi písničkáře Sufjana Stevense, který se na ně posledních pět let specializuje. Kolekci sedmi až jedenácti skladeb vždycky ke konci roku nahraje a pod jedličkou rozdá blízkým a přátelům. Teď své sebrané Songs for Christmas nabízí i dalším lidem.

Foto: Denny Renshaw

Jednatřicetiletý hudebník má kromě koled rozpracovaný mnohem mohutnější a ambicióznější projekt -  a to je touha natočit padesát alb, které by reprezentovaly stejný počet amerických států. Až nekritického přijetí se dostalo prvním deskám plánované série, Greetings From Michigan: The Great Lake State (2003) a Illionois (2005). I když je jasné, že hodně práce ho ještě čeká, letos k tomu připravil povedenou řadovku The Avalanche.

Vánoční čas a koledy oprávněně mohou evokovat pocit tak sladkého medu, že hned v puse hořkne. Sufjan Stevens se tomu na pěti discích, které nesou 42 skladeb, elegantně vyhnul.

Poslechněte si celý komplet
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Poslechněte si celý komplet

(klikněte na obaly desek a hudba se začne přehrávat v Quick Time Playeru)

První dva disky (Noel a Hark!) se ukazují jako mustr, jak má dnešní lo-fi nahrávka znít: nedokonale naladěná kytara (případně banjo) ve spojení se zpěvem, který bez dalších úprav teprve hledá soulad.  A je to syrová harmonie jakéhosi mytického světa prvního stvoření, nabízená v podobě tradiční americké hudby s pochopitelnými přesahy do folku a country.

Třetí a čtvrtý disk (Ding! Dong! a Joy), na kterém se multiinstrumentalista Stevens obklopil klavírem i elektronickými kytarami, Evropany dostává do nálady přes jejich "vánoční archetyp". Sbor svým výrazem najednou připomíná církevní zpěvy barokní plnosti i rokokové hravosti; díky flétně a zvonečkům by tyhle koledy obstály i pod konzervativním českým smrčkem.

Foto: Denny Renshaw

Ale pořád musíme mít na paměti, že Sufjans Stevens není kantor, etnograf ani hudební historik, ale dobrý písničkář, takže své kmotry - jako jsou Simon s Garfunkelem a The Beatles - "pozval" i sem.

Poslední pátý disk (Peace) je ze všech nejrozpustilejší, důstojnost zrození se ruší kabaretními žerty a improvizacemi. To už nejsou Vánoce jako svátek, ale jako inspirativní stav mysli. A v tomto případě díky za ně.

Songs for Christmas jsou albem plným andělů, Ježíše, jehňátek i slavnostního ticha po vyjití té nejzářivější hvězdy. Patos jim ale není vlastní. Naopak, mírná ironie, která jen potvrzuje Stevensovu oddanost křesťanské víře a jejím ritům, dělá jeho koledy pro 21. století poslouchatelnými i mimo vánoční čas.

Sufjan Stevens: Songs for Christmas. 5CD. Asthamatic Kitty Records, 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy