Lidstvo čeká další Perfect Day se Susan Boyleovou

Karel Veselý
14. 11. 2010 16:00
ECHO: Desky, novinky, klipy, hudba na internetu
Foto: dailytelegraph.com.au

Doporučujeme

Osmibitoví kanadští teroristé Crystal Castles se vůbec poprvé představí v Praze - v neděli 14. listopadu je bude hostit Lucerna Music Bar (předkapelou bude trojice Male Bonding). Producent elektronické hudby Ethan Kath a punková zpěvačka Alice Glass se potkali před šesti lety a proslavili se víceméně náhodou - jejich úplně první nahrávací session zvukař potají nahrál a z výsledného syrového singlu Alice Practice se stal v roce 2006 nečekaný hit.

Foto: Aktuálně.cz

Spojit osmibitové pípání s živočišným punkovým zpěvem se ukázalo být velmi nosným nápadem. Kapela zatím vydala dvě příznivě přijatá alba, na kterých jim sluší estetika divokých večírků a samplovací horečka „za pět prstů". Naživo navíc Crystal Castles koncertují s hostujícím bubeníkem. „Napsat, že show CC je hlasitá a chaotická, by bylo moc zjednodušující, ale právě v tom spočívala její krása," rozplýval se nad jejich bostonským koncertem časopis Hybrid.

Zatím posledním z řady zářezů  Crystal Castles je společný singl s Robertem Smithem z The Cure, který přezpíval skladbu Not In Love. Roberta spojuje s Alice minimálně láska k očním stínům - takže duet byl vlastně jen otázkou času.

 

Zpráva týdne

Jak dlouho přežívají internetové a televizní fenomény?  Ledacos napoví druhá deska Susan Boyleové nazvaná Gift. Kdo by si nepamatoval příběh uťáplé nezaměstnané čtyřicátnice, kterou díky obdivuhodnému hlasu adoptoval celý svět. Nebo minimálně  těch 300 milionů lidí, kteří na YouTube viděli video s písní I Dreamed a Dream, kterou rozložila porotu.

Stejnojmenného debutového alba se loni celosvětově prodalo devět milionů kusů, ale životnost podobných hvězd je v éře mediálního rychloprovozu značně omezená. Podle odhadů prodeje novinky v USA v prvním týdnu nejspíše skončí na hranici 300 tisíc kusů, což je zhruba o čtyři sta tisíc méně, než se za prvních sedm dní prodalo debutu.

Susan Boyle
Susan Boyle | Foto: Reuters

Na Amazonu v předprodejích si Gift zatím vede dobře a má jedinou konkurenci - jiné vánoční album. Stojí za ním poražená finalistka z poslední série America's Got Talent, desetiletá Jackie Evancho. Holčička pějící operní árie je novou akvizicí společnosti SYCO, kterou vlastní Simon Cowell vydávající i Boyleovou. Nejmocnější muž hudebního průmyslu možná našel Americe dojemný příběh na letošní rok.

Ale i Boyleová má v rukávu pořád spoustu trumfů. Gift má potenciál oživit zprofanovaný formát vánočního alba. Jsou tu ke slyšení koledy, irská Auld Lang Syne nebo křesťanský hymnus O Come All Ye Faithful. Nechybí Hallelujah od Leonarda Cohena, novodobý vánoční hit díky verzím z X-Factoru, ale také Perfect Day od Lou Reeda. Tato skladba se stala prvním singlem a točil se kolem ní vděčný mediální příběh - s dobrým koncem, samozřejmě.

Boyleová ji chtěla zazpívat jako host v televizní soutěži America's Got Talent, ale údajně nedostala od frontmana Velvet Underground povolení. V médiích si postěžovala, že si kvůli tomu poplakala. Později se ukázalo, že Lou Reed není takový nelida a o ničem nevěděl. Povolení prý nebylo uděleno kvůli „technickým nesrovnalostem při licencování".

Pointou celého příběhu je, že Lou Reed pro Susan režíroval k klip k Perfect Day - romantickému songu z alba Transformer, kde se hudebník vyznal z lásky ke své první ženě, ale podle některých výkladů možná taky z podobného vztahu k heroinu. Nové video připomínající upoutávku na Pána prstenů nebo podzimní sběr hub tak nabízí tři vysvětlení: newyorský ironik má málo peněz, stárne, nebo je to jeden z jeho nejlepších vtipů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Další zprávy

Po Blur se vrací další britpopoví klasikové - po devíti letech se znovu sejdou Pulp v čele s Jarvisem Cockerem. Comeback zatím bude omezený na koncertní pódia, kapela se dá dohromady v nejslavnější sestavě z časů Different Class a už potvrdila vystoupení v Hyde Parku na začátek července příštího roku. Na stejném místě se loni vrátili právě Blur.

Jdete si takhle do Louvre a chcete se vyfotit před slavným obrazem Svatba v Káni galilejské od Paola Veroneseho - a když si snímek prohlížíte doma na počítači, koho na té fotce nenajdete? Thoma Yorka z Radiohead! Veroneseho nemáte, ale zato máte fotku s Yorkem a můžete se stát součástí internetového virálního fenoménu z oficiálního webu. Album už prý mají také natočené a vyjde na začátku příštího roku. Pak už nebude nikdo pochybovat o tom jaký je Liam hudební génius.

Kanadská zpěvačka Peaches konečně dostala povolení od Andrew Lloyd Webbera a Tima Riceho k uvedení muzikálu Peaches Christ Superstar, její vlastní verzi Ježíše pro jednu osobu. Majitelé práv na slavný kus původně její verzi zakázali, protože měli strach, že „zneuctí originál". Teď už snad show nestojí nic v cestě, Weber se prý dokonce přišel podívat na generální zkoušku a všechno odkýval. Peaches tak s muzikálem může vyrazit na turné po Americe. Dočkáme se i v Česku? Nebo si budeme muset vystačit s obnoveným Střihavkou a Basikovou, kteří se právě vrátili po 12 letech?

 

Žebříčky

Rihanna ovládla singlové žebříčky na obou stranách Atlantiku, ovšem vždy s jinou skladbami. V USA vítězí s What's My Name? a v Británii s Only Girl (In The World). Těžko si mohla přát lepší reklamu na nové album Loud, které vychází příští týden. V českém žebříčku se díky skladbě Helele podívala na vrchol jihoafrická zpěvačka Velile s dánským projektem Safri Duo.

Nejprodávanější album v Británii má Cheryl Cole s Messy Little Raindrops. Na dvojce jsou hity Bon Jovi a třetí nový objev - zpěvačka Rumer s deskou Seasons of My Soul, další z řady retro soulových nahrávek, které si Britové poslední roky tak zamilovali. / Američané pořád kupují miliónovou holku Swift, která v druhém týdnu přidala dalších 320 tisíc kusů. Dominanci country potvrzují na dvojce Jason Aldean a na trojce Sugarland.

 

Nové desky

Soulový zpěvák a rapper Cee-Lo Green těží z obřího hitu Fuck You a vypouští nové album The Lady Killer plné motownského retro soulu. „Je to neskutečná zábava. A když se vám to nelíbí, tak má pro vás Green dvě slova," píše Guardian.

Foto: Aktuálně.cz

Rapová hvězdička Kid Cudi netočí obyčejné desky, ale koncepční opusy. Jeho druhá deska Man on the Moon, Vol. 2: The Legend of Mr. Rager těží z jeho neskromných ambicí a hostovaček Kayne Westa nebo Snoop Dogga. „Cudi slouží svému géniu na úkor konsistence. Nepřesvědčil mě, že je dobrým rapperem, ale od teď si jsem jistý, že je přinejmenším důležitý," hodnotí to portál Slant.

Slovenští Longital příští rok oslaví deset let existence a už teď si nadělují dárek v podobě nové desky Teraz. Je zpívaná napůl slovensky a napůl anglicky a dýchá z ní nenapodobitelná podzimní atmosféra. Celá deska je k poslechu na webu kapely.

Britský samorost Robert Wyatt se na albu For the Ghosts Within spojil se specialistkou na tango Ros Stephenovou a jazzovým saxofonistou Giladem Atzmonem a společně spáchali kolekci předělávek jazzových standardů i několika starších Wyattových skladeb. „Poté, co se z něho stal národní poklad, zůstává Wyatt nejlepší, když se dívá dopředu a příliš se nepřehrabuje ve své minulosti." konstatuje ale BBC.

 

Klip týdne

MTV už dávno pustila videoklipy k vodě, jenže díky internetu teď prožívá tento formát renesanci. A tak se k nim kdysi hudební televize chce vrátit, přinejmenším jako producent. V rámci ambiciózní série Supervideo začíná financovat natáčení velkorozpočtových klipů, které mají odpovědět na spektákly Lady Gaga nebo Kanye Westa. Prvním počinem je klip kapely LCD Soundsystem ke skladbě Pow Pow, který vznikl pod taktovkou hollywoodského režiséra Davida Ayera. V hlavní roli je herečka Anna Kendrick známá ze ságy Stmívání. S pomocí magických symbolů si podmaní newyorské podsvětí i politiky. Víc neprozradíme. Tohle je jeden z klipů, které fungují jako malý film.

 

Odjinud

Nad módou comebacků někdejších hudebních hvězd se pozastavuje Guardian v článku Jak se vrací kapely. Na příkladu nedávného znovuzrození Take That a budoucího oživení Pulp dává kapelám několik užitečným rad a nakonec ironicky konstatuje: „Když se v současnosti nějaká kapela rozejde, znamená to, že podobně jako superhrdinové a bídáci z televizních seriálů jen vstoupí do jakéhosi zásvětí za oponou, odkud se dříve či později zase chystá vrátit."

Radiohead
Radiohead | Foto: Aktuálně.cz

Portál Popmatters získal ukázku z připravované knihy o albu Kid A od Radiohead. Pochází z proslavené série 33 1/3 o velkých deskách historie, m má podtitul Ani nejlíp není pořád dost: Radiohead vs. mašina korporací a publicista Marvin Lin se v ní zajímal hlavně o vztah oxfordské kapely a hudebního průmyslu. V ukázce se dozvíte například o tom, jak desku Kid A ovlivnila antikorporátní Bible No Logo od Naomi Kleinové.

 

Varujeme

Jak se dnes pozná opravdu velký hit? Že se jeho parodie začnou rojit na YouTube. Rihannino Only Girl (In The World) tento předpoklad splňuje - jaká jiná skladba si letos vysloužil něco tak šíleného jako tenhle taneček (gay) kulturisty oblečeného v sukýnce pro balerínu. Jakkoliv jeho Only Boy (In The World) zařazujeme do kategorie Varujeme, jedná se vlastně o dokonalou ukázku, jak funguje současná popkultura. Nebo je na něm minimálně cosi naprosto fantastického. To oddání se síle popu a jeho oslavě, ten prožitek, to vystižení pohybů z originálu...

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy