Liam Gallagher: Brácho, o co ti zas jde?

jps
28. 11. 2006 9:00
Londýn - Bratři Gallagherové z Oasis se do sebe zase pustili. Důvodem nejnovějšího sporu je seznam skladeb na kompilaci Stop the Clocks.
Foto: Sony BMG

Album vychází tento týden a objeví se na něm osmnáct skladeb z historie slavné rockové kapely. Nejen fanoušci jsou ovšem poněkud zaskočeni z toho, že Noel Gallagher, který skladby vybíral, nezařadil na výběr jediný hit z alba Be Here Now a že je na CD překvapivě hodně místa věnováno skladbám z b-stran singlů.

  • SPECIÁL k novému albu Oasis najdete ZDE

Hlasy nespokojených fanoušků v rozhovoru pro britský týdeník NME podpořil i Noelův bratr Liam. "Myslím, že opomněl několik skladeb," říká a dodává, že nechápe, proč se na reprezentativní výběr nědostaly skladby ze zmíněného Be Here Now.

"Jestli tu desku tak moc nesnáší, tak ji kurva neměl nikdy vydávat," řekl Liam. "Nevím, co se to s ním děje, podle mě je to skvělá nahrávka a jsem na ni pyšnej. I když je trochu dlouhá," naráží Liam na nejčastější výtku kritiky i fanoušků vůči desce Be Here Now, která bývá považována za labutí píseň brit popu. 

Foto: Sony BMG

Mnohaminutové, kytarovým hlukem prostoupené opusy mají sice zajímavé melodické nápady, ale kapela byla tehdy ve studiu příliš zahleděná do sebe a své vize "nejhlučnější, nejdelší a kurevsky nejlepší rock´n´rollový desky všech dob" - jak o Be Here Now bratři Gallagherovi s oblibou mluvili.

Noelova reakce na sebe nenechala čekat. I když není ani zdaleka tak prudká jako v dobách, kdy Oasis kvůli nekonečným sporům mezi Galleghery nedokončili každé druhé turné.

Noel se nechal v rozhovoru pro Sun slyšet, že asi největší hit z alba Be Here Now, skladba D'You Know What I Mean?, byla na kompilaci přichystána. "Byla tam do poslední chvíle, kdy měla jít deska na masterování. Ale ta skladba je moc dlouhá, rozhodila by rytmus celého alba."

Na kolekci hitů Stop the Clocks ale chybí i další slavné hity. Liam si stěžuje, že se mu nepodařilo prosadit Rockin´ Chair nebo hymnickou Roll With It. V internetových debatách pak fanoušci Oasis nejvíce truchlí pro absenci skladeb Fade Away, Gas Panic! nebo Little James.

Foto: Aktuálně.cz

Nicméně poslední nedorozumění bratrů nemá co do výbušnosti a agresivity nic společného se slavnými spory, které spolu vedli v dobách největší slávy. Mezi nejznámější excesy patří třeba koncert v Los Angeles v roce 1994, kdy očividně sjetý Liam vzal Noela tamburínou po hlavě. Ten pak zbytek koncertu strávil uražen v zákulisí a druhý den beze slova skupinu na nějaký čas opustil.

V roce 1996 měli Oasis pro změnu odehrát pro MTV koncert v rámci slavné Unplugged série. Noel odmítl vystupovat a namísto toho komentoval z obecenstva pěvecké výkony svého bratra. Právě nespokojenost s koncertními výkony si oba bratři často a bez servítek přes média vyčítají.

Překonali už ale tolik hádek a rozpadů, že spor o skladby na už vydaném výběru další osudy Oasis těžko ohrozí. Už teď se mohou fanoušci Oasis těšit na novou desku, kterou kapela začne prý natáčet ještě letos.

A samozřejmě s tím spojené nové porce hádek mezi nejhašteřivější sourozeneckou dvojicí v historii rock´n´rollu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy