Letošní jazzový puťák po náměstích odstartuje Scofield

Jan Červenka
13. 7. 2008 20:00
Bohemia Jazz Fest začíná na Staroměstském náměstí

Praha - Už třetí ročník putovního mezinárodního jazzového festivalu  Bohemia Jazz Fest startuje v pondělí  v Praze. Ojedinělý projekt, během něhož mohou lidé zdarma na veřejných prostranstvích slyšet i zahraniční hvězdy, letos přivítá jako největší hvězdu virtuosního kytaristu Johna Scofielda.

Na Staroměstském náměstí vystoupí se svým triem, bubeníkem Billem Stewartem a basistou Mattem Pentanem, který nahradil stáleho basistu Steva Swallowa; letos v létě je to prý jediné Scofieldovo evropské vystoupení.

Třetí ročník s sebou přináší několik novinek. Mejpodstatnější je cena Bohemia Jazz Pilsner Urquell Award, která se udílí žijícím hudebníkům za celoživotní přínos jazzu. Právě toto ocenění převezme Scofield.

Cena se podobá skleněné dlažební kostce. Dolní polovina, jakoby neopracovaná a matná, symbolizuje emocionální složku hudby, horní, která je naopak perfektně čirá, ztvárňuje hudební sofistikovanost - přičemž mezi oběma „proudí" bublinky, které obě části spojují. Autorem plastiky je výtvarník Zdeněk Lhotský, který měl jediné zadání: „aby se to dobře drželo a fotilo".

Festival se letos koná v pěti městech, první dva dny v Praze - po Scofieldovi bude druhému metropolitnímu večeru vévodit basista Victor Wooten, který přijede v doprovodu své hudební rodiny. Jeho vystoupení slibuje jazzovou show spojenou s vrcholnými výkony.

Zahraniční hosté nebudou chybět ani ve středu v Domažlicích, o den později se v Plzni představí spojení známé jazzové formace Yellowjackets a Mike Sterna, dalšího předního světového kytaristy; tématem přehlídky ostatně letos je akustická a elektrická kytara, nástroj organizátora Rudyho Linky. Poté se akce přesune do Prachatic a Českých Budějovic.

Loňský ročník vidělo přes čtyřicet tisíc diváků. Organizátoři by prý festival rádi rozšířili i do dalších měst, dokonce i případně zahraničí.

  • Podrobný program přehlídky najdete ZDE

Nad festivalem nově převzal záštitu po návštěvě jazzklubu prezident Václav Klaus. „Jednou mi v New Yorku zavolal můj manažer, a povídá mi: Rudy, je tady na návštěvě pan prezident a chce s tebou večer jít někam do jazz klubu," vzpomíná prezident Bohemia Jazz Festu Linka.

 

Právě se děje

Další zprávy