Jiří Suchý pokřtil Semaforské inspirace

Ivana Svobodová
15. 11. 2005 1:00
Praha - Jiří Suchý včera pokřtil coby čestný kmotr v divadle Semafor CD Semaforské inspirace.

Šlo o vůbec první křest v nových prostorách divadla v Dejvicích. "Taková malá vinárnička a na pódiu pouze dva. Sedím v koutě a jsem zvědav, co od nich mohu očekávat. Jedna zpěvačka s doprovodem pianina na celý večer je nebezpečná kombinace, těhotná nudou. Program začal, posléze skončil a nuda se nedostavila. Zato se dostavil její pravý opak," píše Jiří Suchý na bookletu k CD. Popisuje tak své první setkání s jeho autory, zpěvačkou a herečkou Kamilou Barochovou a klavíristou Jiřím Pazourem.

Album není jen novým přezpíváním semaforských písní, některé skladby jsou hity Suchého a Šlitra pouze inspirovány. Oba tvůrci přiznali, že k Semaforu mají blízko už od studentských let. Barochová dokonce několik sezon v známém divadle hrála. V minulosti hostovala v Karlínském divadle, zpívala se skupinou Swings (nyní Melody Makers) a působila jako sboristka Heleny Vondráčkové, Marty Kubišové a Golden Kids.

Skladatel Jiří Pazour se věnuje tvorbě orchestrálních, komorních i sólových skladeb. Jeho sólová koncertní činnost je zaměřena převážně na klavírní improvizaci. Vedle České republiky vystupoval v Německu, Polsku, na Slovensku, v Anglii a ve Francii. Od roku 1995 působí pedagogicky na pražské konzervatoři, kde vyučuje hudebně-teoretické předměty a klavírní improvizaci. V roce 1999 natočil CD Dým v tvých očích obsahující klavírní variace na známé světové evergreeny.

 

Právě se děje

Další zprávy