Jihočeské divadlo uvedlo operu Marta

ČTK, dab
10. 12. 2005 21:00
České Budějovice - Jihočeské divadlo uvedlo premiéru romanticko-komické opery Marta německého skladatele Friedricha von Flotowa. Režisérem je Josef Průdek.

K oblíbené opeře, která patří k pěvecky nejvyhledávanějším, se divadlo vrátí přesně po 25 letech. Tentokrát ji uvede v moderním českém překladu letos zemřelého herce, pěvce, dramaturga i překladatele Jana Panenky.

Podle dramaturga Františka Řihouta je hlavní předností titulu velmi melodická hudba s vtipnou zápletkou. Za výhodu označil i spojení několika vlivů - německá lyrická opera se odehrává v anglickém prostředí, zdobí ji francouzský šarm a italská melodika. V hudebním nastudování Martina Peschíka se v hlavní roli Lady Harrietty Durhamové představí Iva Hošpesová, nebo Eva Štruplová.

Příběh z počátku 18. století zavede diváky na trh v Richmondu, kde vždy jednou za rok najímají majitelé velkých statků novou čeleď. V přestrojení za venkovanky se tam z rozmaru vypraví i dvorní dáma královny Anny se svou důvěrnicí a nechají se najmout od farmářů jako děvečky. K práci sice nejsou, zrodí se však láska. "Děj je jednoduchý, ale čtyři dějství skýtají mnoho komických situací," dodal Řihout, podle něhož představení oživí i mluvené slovo, které je posouvá na hranici operety.

Na scéně a v kostýmech Kristiny Novotné se dále představí Bohdan Petrović, Aleš Voráček, Jana Piorecká, Romana Strnadová, Alexandr Beň, Svatopluk Sem, František Brantalík, Petr Dopita a další. Premiérová představení se konají 9. a 12. prosince v Domě kultury Metropol od 19:00.

 

Právě se děje

Další zprávy