Jedou nezávislí klasici Damon and Naomi

Pavel Klusák
6. 11. 2007 10:10
Když se spojí písničkářské hraní s japonskou expresí
Foto: Kelly Davidson

Praha - V klubu Skutečnost ve středu vystoupí v české premiéře americká skupina Damon & Naomi. Její protagonisté Damon Krukowski a Naomi Yang(ová) jsou už od 80. let vlivnými osobnostmi americké nezávislé scény. Patří k tvůrcům, jejichž undergroundová činnost se za desetiletí sečetla do impozantního díla a byla oceněna mezinárodní kritikou.

Nejdřív měli kapelu Galaxie 500, od roku 1992 hrají pod současným jménem. Jejich styl kdosi trefně charakterizoval jako somnambulní odpověď na Velvet Underground. Navazují na tradici melancholických songů Leonarda Cohena či Nicka Drakea, zároveň plně patří ke scéně nezávislého rocku.

Pokud raná tvorba Krukowského a Yangové byla nezakomplexovaně jednoduchá (rozuměj: písničky na pár akordů, které si nehrají na nic složitějšího), dnes už znějí jinak. Americký undergroud se v posledních letech uvolnil, víc se v něm improvizuje, nové prostředky umožnily "jiný návrat" k psychedelickému zvuku.

Foto: Aktuálně.cz

Do Prahy skupina přijíždí v atraktivním širokém obsazení, které podtrhuje rozpor mezi klasickými písněmi a zvukem s pečetí lehkého chaosu a experimentu. Mezi hráči je japonský kytarista Michio Kurihara, jehož hraní se skupinami Ghost a Boris mu zjednalo pověst osobnosti se silným stylem.

Spojení písničkářského hraní s japonskou expresí a noisem by dřív bylo nepochopitelné: dnes už se stává normální součástí stylu západních postrockových kapel.

  • Oficiální stránky dua najdete ZDE

Oba protagonisté jsou tvůrci, kteří po desetiletí intenzivně rozvíjejí různé projekty. Jejich aktivity se promítají do hudby, literatury, výtvarného umění. Damon Krukowski vydal knihy básní i teoretických textů o umění. Naomi Yang(ová) vystavovala grafiky i fotografické cykly třeba noční autoportréty, které pořizuje na turné.

Oba jsou zároveň organizátory umělecké scény. Skutečné renomé má nejen v USA jejich literární nakladatelství Exact Change věnované experimentální literatuře. Damon a Naomi tu zpřístupnili Američanům texty Franze Kafky, Fernanda Pessoy, Pabla Picassa, Antonina Artauda nebo avantrockerky Diamandy Galás.

S Damonem & Naomi přijíždí do Prahy živý kus historie nezávislé scény. Hráli jednoduše a lacino, když to nebylo v ,módě, a budou si patrně hrát po svém, až se pozornost od lo-fi a "do-it-yourself" taktik přesune jinam.

Mnohé z dnešních "magicky prostých" kapel rostly na hudbě těch dvou. A nejlepší je, že nepřijíždí úctyhodná relikvie, ale kapela, jejíž poslední dvě alba patří k tomu nejzajímavějšímu, co kdy vytvořila.

Within These Walls vyšlo letos v září a osmičlenný soubor tu do lidovým balad citlivým způsobem odkapává lehkou dávku chaosu. 

Koncert se koná v klubu Skutečnost (Francouzská 76, Praha 2) od 20 hodin, pořádá ho sdružení A. M. 180 Collective. Přestože byl potvrzen narychlo a nenajdete ho v měsíčních kulturních přehledech, neměl by uniknout pozornosti spřízněného publika.

Autor je redaktorem časopisu Respekt

 

Právě se děje

Další zprávy