Recenze: Jarvise Cockera je bez Pulp pořád víc než půl

Jan Šprincl
30. 11. 2006 10:30
Kdo si v minulém století cenil kapely Pulp, potěší ho sólové album tehdejšího frontmana Jarvise Cockera.
Foto: Aktuálně.cz

Pulp, po kterých zůstaly písně Disco 2000, Common People, This Is Hardcore nebo Sorted for E's & Wizz v době britpopových kapel, splnili svoji úlohu opakovanými a užitečnými výsadky diskotékového sabotéra na kytarové území.

Jenže jak Cocker i Pulp s koncem 90. let pochopili, šťastná doba skončila. V roce 2002 od fanoušků dostali nejhorší výprask, jaký si kapela z vrcholu hitparád může představit - výběrové album Hits bylo úplným propadákem a Cocker se s manželkou a pocitem nespravedlnosti odstěhoval do Paříže.

A vypomáhal v různých projektech, jinak se snad jeho nekoncepční pobíhání nazvat nedá. Hrál s kapelou Relaxed Muscle, přispěl na soundtrack Harry Potter a Ohnivý pohár, na desku pirátských písní Rogue´s Gallery: Pirate Ballads, Sea Songs and Chanteys, opečovával odkaz Serge Gainsbourga a jeho dceři Charlotte napsal texty na album 5.55

Teď se vrací s deskou nazvanou Jarvis. Na ní z pozice kavárenské intelektuála se smyslem pro socialismus a emočně silné písně peskuje Británii za to, jak se chová k slabým, jak je její elita morálně prázdná, co vláda provádí v Iráku a navrch přidává kritiku, jak lidstvo zachází s planetou.

Že se něco chystá, naznačil už v létě, když na MySpace vyvěsil novou píseň Runnig The World, ve které (volně přeloženo) zpívá o tom, že "hajzlové ovládají svět" - a myslí přitom na střední třídu. V revolučním pochodu jí vyhrožuje "teoreticky uznávám vaše právo na existenci, ale jestli se ke mně přiblížíte, zabiju vás".

Komentář ke světovému zmaru v podání Jarvise Cockera si můžeme poslechnout i na desce - jako skrytý track se Running The World přehraje půl hodiny po skončení předchozích třinácti písní.

Foto: Aktuálně.cz

Hudebně je album Jarvis volným pokračování britpopové vlny, ale bez syntetizátorů, zato upravené do šansonu, country a glam rocku. Cocker využívá chytlavé sbory, které se mu osvědčují i v písních s punkovými základy a dostává se až na území dříve vykolíkované Nickem Cavem, Lou Reedem nebo Leonardem Cohenem.

Ale nakonec je Jarvis Cocker spíš něco jako Morrissey - se svými schopnostmi obstojí bez opory dalších spoluhráčů, ale stín bývalé kapely má pořád za zády. Je ješitný pozér stejně jako zapálený hudebník a dobrý zpěvák, k němuž míří spousta obdivu i výsměchu.

Album Jarvis prý natočil za třináct dní. Ale přetlak v něm byl tak silný, že by to mohl stihnout i za týden. Tak je nové album Jarvise Cockera intenzivní.

Jarvis Cocker: Jarvis. CD, 73 minut. Vydal label Rough Trade, 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy