Indiánská rada čeká šílené levicové kazatele

Karel Veselý
20. 8. 2010 15:57
Sezóna festivalů vrcholí: Trutnov, Hip Hop Kemp, Mácháč
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Rockerské máničky, hiphopery i vyznavače taneční hudby čeká náročný víkend: brány otevřely festivaly Trutnov Open Air, Hip hop kemp a Mácháč. S nimi se přitom pomalu uzavírá letošní sezóna obřích hudebních akcí.

Největší pozornost na sebe poutá třiadvacátý ročník trutnovské přehlídky, jejíž historie zasahuje až do minulého režimu. Festival je dodnes prodchnut ideály protikomunistického disentu; i  proto vzbudilo debaty pozvání velšských rockerů Manic Street Preachers, kapely s nepokrytě levicovými názory.

Colours of Ostrava 2009 - Asian Dub Foundation
Colours of Ostrava 2009 - Asian Dub Foundation | Foto: Michal Žák

Hip hop kemp ve Festival parku u Hradce Králové se letos koná po deváté a určitě bude chtít dostát podtitulu: největší hiphopový festival ve střední Evropě. Ze seznamu žánrových hvězd vystupuje obnovený projekt Reflection Eternal, v němž se potkali rapper Talib Kweli a DJ Hi-Tek.

Kemp i Trutnov letos běží čtyři dny. Hiphopový festival začal už ve středu a končí v sobotu, Trutnov běží od čtvrtka do neděle. Mácháč u městečka Doksy s hlavním hvězdou švédským DJ Axellem je plánovaný na pátek.

Šílení levicoví kazatelé

Když se v roce 1987 poprvé ve Volanově u Trutnova sešly máničky na „východočeském Woodstocku",  kvarteto z velšského Blackwoodu pojmenované Manic Street Preachers už spolu hrálo jeden rok. Zatímco první bojovali proti komunistickému režimu, druzí horlivě četli Marxe a vystupovali na podporu horníků stávkujících proti politice pravicové premiérky Margareth Thatcherové.

První deska Generation Terrorists představila kvarteto Manic Street Preachers jako Molotovův koktejl smíchaný ze syrového post-punkového zvuku, chytlavých melodií, intelektuálních odkazů a politického poselství. Jestli je tísnivé album Holy Bible z roku 1994 považováno za umělecký vrchol, následné Everything Must Go znamenalo jejich komerční průlom.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

V té době už v kapele chyběl kytarista Richey Edwards, který v roce 1995 zmizel beze stopy (v roce 2008 byl definitivně prohlášen za mrtvého). Ztráta psychicky labilního parťáka dodala kapele mediální příběh, o zbytek se postaraly hity hojně doplněné orchestrálními aranžemi.

Ke dvěma platinovým deskám přidali Manics s následnou kolekcí This Is My Truth Tell Me Yours tři další; poprvé také dobyli číslo jedna britského žebříčku díky singlu If You Tolerate This Your Children Will Be Next. Podruhé se jim to podařilo s punkovou vypalovačkou The Masses Against The Classes v roce 2000.

V roce 2001 se Manic Street Preachers stali první západní rockovou kapelou, která zahrála na Kubě, dokonce se osobně setkali s Fidelem Castrem. „Castro je samozřejmě velice komplikovaná a konfliktní postava. Nikdy jsme netvrdili, že jde o nějakého skvělého vůdce, který má ve všem pravdu," popisuje dnes vztah ke kubánskému státníkovi basák Nicky Wire v rozhovoru pro LN.

Nahrávky Manic Street Preachers z nového tisíciletí jsou hledáním, co si počít s popularitou. Obzvláště výmluvným příkladem je deska Lifeblood z roku 2004 inspirovaná synth-popem. Loňské album Journal for Plague Lovers je ale ve znamení úspěšného návratu k syrovému soundu; kapela z něho nevydala žádný singl a na obal umístila provokativní portrét od malířky Jenny Saville.

Foto: Sony BMG

Pozitivní přijetí desky vlilo kapele novou krev do žil a trio přichystalo pokračování už na podzim. Desáté studiové album Postcards From A Young Man vyjde 20. září a do médií ho uvede singl (It's Not War) Just The End Of Love. Na albu se objeví John Cale (Velvet Underground), Ian McCulloch (Echo & The Bunnyman) a Duff McKagan (Velvet Revolver, ex-Guns N' Roses).

Hiphopová nálož v Hradci Králové

Do Trutnova vyznávajícího indiánskou image se letos kvůli natáčení filmu Odcházení nechystá tradiční návštěvník, náčelník Václav Havel; těžko tak odhadovat, jestli by si s ním Manic Street Preachers potřásli rukou stejně jako před devíti lety s Castrem. Každopádně je je od pořadatelů docela sympatická snaha konfrontovat anti-komunistické kořeny akce se západními levicovými rebely (byť hudebně spíš několik let za zenitem).

Ostatně druhou největší hvězdou festivalu byli už ve čtvrtek Asian Dub Foundation, londýnský multikulturní kolektiv s podobně vyhrocenými levicovými názory. Na Trutnov Open Air dorazí také švédští metalisté Arch Enemy, francouzská hvězda world popu Rachid Taha nebo klasikové glam rocku The Glitter Band.

Foto: PSH

Hiphopový festival na královehradeckém letišti se může pochlubit přece jen aktuálnějším line-upem. Ve čtvrtek vystupující londýnský rapper s karibskými kořeny Roots Manuva a originální rap-bluesový písničkář Sage Francis vybočovali z úzkého žánrového profilu festivalu a mohli zaujmout i jiné než tradiční publikum Kempu.

Víkendová rapová nálož se už odehraje v jasně vymezených mantinelech - v pátek vystoupí třeba Chali 2na z Jurassic 5, Masta Ace a brooklynský all-star tým Boot Camp Clik. V sobotu je doplní propagátor horror-rapu Necro a dvojice Reflection Eternal, v jejímž dresu září hiphopová stálice Talib Kweli. Hip hop kemp láká i na domácí hiphopovou špičku (PSH, Prago Union, Indy&Wich), pět pódií a atrakce, mezi nimiž je i paintball. 

Jen o jedno pódium méně nabídne festival taneční hudby Mácháč, který se letos koná už podesáté. Největším tahákem jeho programu je holandský DJský veterán Marco V. nebo švédský DJ Axwell patřící stabilně do dvacítky nejžádanějších světových DJů.

Navíc se angažuje v trojici Swedish House Mafia, jejichž hit One (Your Name) aktuálně atakuje hudební žebříčky po celém světě.

 

Právě se děje

Další zprávy