Hudba spojí ostrovy jen na dva dny, ale zadarmo

kul
21. 6. 2007 11:00
Festival United Islands of Prague se uskromnil

Praha - Loni deset dní na třech ostrovech a světové hvězdy typu Placeba, Alžířana Khaleda nebo jazzmanů Medeski Martin & Wood z newyorského downtownu. Letos dva dny a spíš představitelé klubové scény, zato ale zadarmo.

To je proměna festivalu United Islands of Prague. Přes velký ohlas skončil loni deficitem a letos se musí pořadatelé uskrovnit. I tak ale pozvali stovku kapel ze 14 zemí. 

Čtvrtý ročník přehlídky ve čtvrtek zahájí koncerty v klubech, na ostrovy na Vltavě se program přesune v sobotu.

O úvodním večeru se festivalový program uskuteční ve dvacítce míst a žánrově se rozprostře od jazzu přes blues, folk a alternativní hudbu až po rock. Koncerty v rámci oslav mezinárodního Svátku hudby se uskuteční v Rock Café, Francouzském institutu, Lucerna Music Baru, Vagonu, Futuru či klubech Cross, Popocafepetl, Akord a Baráčnická rychta.

Monika Načeva
Monika Načeva | Foto: MySpace/Naceva

Na pódiích se vystřídají Garage, Tam Tam Orchestra, Bluesberry či Václav Koubek s irskou kapelou The Hogs, kteří zahrají písničky ze svého nového společného alba.

O dva dny později bude hudba znít na šesti festivalových scénách, které vzniknou na Dětském ostrově, Střeleckém ostrově a Žofíně a na Janáčkově nábřeží. Vystoupí na nich například Fish! z Maďarska, Electric Fans z Nizozemska, Convertible Band z Rakouska a běloruští punkrockeři All Stars Grey.

Seznam vystupujících doplní kanadský Socalled Orchestra, Mr. Review z Nizozemska, americký The Ford Blues Band a němečtí electro-clashoví dekadenti Warren Suicide.

Domácí scénu zastoupí Peneři strýčka Homeboye, Monika Načeva s Michalem Pavlíčkem, Jan Budař a Sunflower Caravan; ze Slovenska přijede Zuzana Homolová se svou Trojkou. Po skončení programu na otevřených scénách se program přesune do Mánesa.

Jan Budař a Eliščin Band
Jan Budař a Eliščin Band | Foto: www.janbudar.cz

Součástí projektu je soutěž mladých kapel United Islands of Talents, jejíž vítězové se představí na jedné z festivalových scén.

Festival doprovodí řada akcí pro rodiny s dětmi. Pořadatelé původně chtěli uspořádat aspoň třídenní festival, jeho rozsah však museli kvůli nedostatku financí omezit. Město Praha jim letos přispělo částkou 1,3 milionu korun, což činí asi třetinu rozpočtu.

Pořadatelům navíc ještě zůstaly dluhy z předchozích ročníků přehlídky. "Máme se všemi věřiteli domluvené splátkové kalendáře, které plníme z vlastních zdrojů," říká organizátor Jakub Mejdřický. "Není to nic příjemného, ale věříme, že i tahle špatná zkušenost se v dobré obrátí."

  • Informace a program festivalu najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy