Guitar Hero Slash veze do Prahy svou první sólovku

Kultura Kultura
7. 6. 2010 11:39
S doprovodnou kapelou hraje v úterý v Tesla Areně
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Slash, bývalý sólový kytarista kapely Guns N'Roses, vystoupí se svou doprovodnou kapelou 8. června v pražské Tesla Areně. Zastaví se tu v rámci turné ke svému oficiálně prvnímu sólovému albu, které nedávno vydal.

Napsal i zaranžoval na něj většinu skladeb, ale jinak je bezejmenná deska plná slavných hostů, které si vybral jako vokalisty. Na albu zní Iggy Pop, David Grohl, Ozzy Osbourne, Chris Cornell ze Soundgarden, Fergie, Lemmy Kilmister z Motorhead i Ian Astbury z The Cult.

Hudební kritika přijala desku poměrně příznivě jako "velký rokenrolový mejdan" - který sahá od hard rocku až k bluesovým a countryovým kořenům americké hudby a na druhé straně se přes balady rozpíná až k popu. Tedy dobře minimálně ve srovnání s roky ohlašovanou novinkou Guns N'Roses, kterou předloni vydal jediný dnešní člen někdejší slavné kapely, zpěvák Axel Rose.

Vstupenky jsou v prodeji v sítích Ticketpro a Ticketportal, stojí od 690 do 995 korun (více informací najdete na www.charm-music.cz).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Kytarista vstoupil do Guns N'Roses v roce 1985. Jeho sóla i riffy na pomezí glam-blues a metalu se doplňovaly se zpěvem Axela Rose a napomohly ke slávě skladbám Paradise City, Sweet Child of Mine nebo Knockin on Heavens Door. Fanoušci začali Slashe vnímat dokonce jako následovníka Jimmy Page nebo Jimiho Hendrixe.

Čtěte také:
Recenze: Guns N
'Roses ukojili zvědavost. Víc nic

Kytarista - ke kterému patří jako rekvizity cylindr a láhev Jacka Danielse - pro příznivce klasického rocku zůstává pokračovatelem hudby, která sází na kombinaci zemité energie s pompou, instrumentální zručností a velikášstvím. Chybět nemůže ani jako jeden z avatarů v počítačové hře Guitar Hero.

Slash se narodil v roce 1965 v britském Stoke-on-Trent. Jeho matka byla filmovou kostýmní designérkou, otec navrhoval obaly alb takovým umělcům jako Neil Young či Joni Mitchellová. Rodina se brzy přestěhovala do Hollywoodu.

Foto: Zádor Péter/Interkoncerts

Tady dostal první kytaru a potkal se s budoucím bubeníkem Guns N´Roses Stevenem Adlerem a spolu založili kapelu Road Crew. Díky ní se potkali s dalšími členy Guns N´Roses. Kapela debutovala v roce 1985, první album Appetite for Destruction vydala o dva roky později.

Slash se spolu s Axlem Rosem stal ikonou skupiny. Na vrcholu se octili v roce 1991, kdy vydali desky Use Your Illusion a Use Your Illusion II. Obě multiplatinová alba ihned po vydání zaujala první dvě místa americké hitparády a doplnilo je pompézní turné.

Už za éry Pistolí a růží zformoval Slash boční projekt Slash´s Snakepit, se kterým vydal v roce 1995 desku It´s Five O´Clock Somewhere. O rok později Guns N'Roses pro rozpory s Axelem opustil.
Po odchodu založil několik kapel, koncertoval s mnoha muzikanty a hostoval na mnoha nahrávkách, například i s Michaelem Jacksonem v hitu Black or White.

Pro bluesový festival v Budapešti dal dohromady bluesovou kapelu Slash's Blues Ball. S bývalým zpěvákem Stone Temple Pilots Scottem Weilandem a některými členy GnR vytvořil kapelu Velvet Revolver, která vydala svůj debut v roce 2004.

 

Právě se děje

Další zprávy