Garbarek a Hilliard Ensemble zahájili Struny podzimu

Kultura Kultura
20. 9. 2010 7:00
15. ročník festivalu nabízí deset koncertů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jazz, klasickou hudba i crossoverové projekty nabídne jubilejní 15. ročník festivalu Struny podzimu. Od 19. září do 21. listopadu čeká publikum deset koncertů.

Přehlídku v neděli zahájil norský saxofonista a skladatel Jan Garbarek s britským vokálním kvartetem Hilliard Ensemble. V prostoru nově zrekonstruovaného Národního památníku na Vítkově zazněl v tuzemské premiéře jejich nejnovější projekt Officium Novum, jenž nabízí východní i západní skladby, Arvo Pärta, ale také Garbarkovy kompozice.

Letošní ročník uvede na různých místech metropole tři programové řady, pět nových koncertních prostor a sedm premiér. „Když jsme začínali, chtěl jsem festival, který by nabídl hodnotnou alternativu k nabídce zavedených pražských pořadatelů. Který by hudbu představoval bez žánrových bariér a do Prahy přivážel umělce, kteří tu ještě nikdy předtím nebyli,"  říká zakládající umělecký ředitel Marek Vrabec.

Minulosti přehlídky je věnována jedna ze  tří dramaturgických linií. Uplynulých 15 let publiku připomene INSPIRACE - představí obnovené premiéry projektů, jež se zapsaly do historie festivalu. K takovým se bezesporu řadí právě Officium, jež mělo na Strunách podzimu premiéru 29. listopadu 1997.

Dalším z  návratů bude vystoupení jazzového pianisty Brada Mehldaua, který do Prahy tentokrát zavítá po boku operní sólistky Anne Sofie von Otter, aby zdejšímu publiku představili svůj crossoverový projekt Milostné písně.

Foto: Aktuálně.cz

Poslední ohlédnutí za minulostí proběhne v domácí režii. Reflexe violoncellisty Jiřího Bárty navazují na koncert z roku 2002 a vrací se rozšířené o nové nástroje, na které budou hrát nejvýznamnější čeští hudebníci mladší generace včetně hornisty Radka Baboráka a klarinetistky Ludmily Peterkové.

V rámci řady OSOBNOSTI přivážejí Struny podzimu do Prahy německou houslistku Julii Fischer a jazzovou vokalistku Dianne Reeves, jež doplní tenorista John Potter se svým Dowland Projectem.

„Dowland Project je seskupení vynikajících muzikantů kolem tenoristy Johna Pottera, někdejšího člena Hilliard Ensemble, které mimochodem doplňuje skvělý slovenský muzikant Miloš Valent. Tito hudebníci hrají velmi starý hudební materiál, k němuž ale přistupují zcela odlišně než ortodoxní autentici. Se zkušeností hudebníků 21. století, s otevřeností a odvahou dávají průchod improvizaci a uplatňují své zkušenosti s jazzem i lidovou hudbou, přitom zní stylově neuvěřitelně čistě," popisuje Vrabec.

Třetím pilířem dramaturgie je řada CROSSOVER.  Dvakrát vystoupí se svou interpretací tradiční židovské hudby David Orlowsky Trio, tuvští nomádi z uskupení Alash představí vokální techniku hrdelního zpěvu. Íránský virtuos na kemenče (druh houslí) Kayhan Kalhor se pak představí za doprovodu newyorského kvarteta Brooklyn Rider.

Tradiční trojlístek doplňuje SPOTLIGHT, koncert vyhrazený mladým talentům. Letos dostal prostor newyorský jazzový pianista Vijay Iyer.

Na návštěvníky čeká několik novinek. Kromě nových festivalových prostor, kterým vévodí zmíněný zrekonstruovaný na Vítkově, je to i doprovodný program Struny dětem.

Předprodej vstupenek na všechny koncerty probíhá ve Festivalovém informačním a předprodejním centru umístěném v hlavní pokladně Národního divadla (provozní budova v Ostrovní ulici). Oficiální stránky festivalu najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy