FBI šla s pravdou ven: sledovala Lennona

ČTK,kul
21. 12. 2006 0:00
Los Angeles - Federální úřad pro vyšetřování známý pod zkratkou FBI otevřel své archivy i složku vedenou na Johna Lennona, zpěváka The Beatles.
Foto: Aktuálně.cz

Musela tak udělat na příkaz soudu, který po čtvrt století právních tahanic rozhodl na žádost historika Jona Wienera, jenž napsal o Johnu Lennonovi dvě knihy.

Odtajněné dokumenty obsahují nové podrobnosti o sledování Lennona agenty FBI na začátku sedmdesátých let. Zajímaly je hlavně zpěvákovy vazby na levicové a mírové aktivisty, kteří v té době působili v Londýně. Z dokumentů ale nevyplývá, že by americká vláda zpěváka považovala za vážnou hrozbu, říká kalifornský historik Jon Wiener. 

Podle dokumentů například dva přední britští levicoví aktivisté kontaktovali Lennona, aby financoval levicově orientované knihkupectví s čítárnou v Londýně. Zpěvák je ale odmítl.

Agenti nakonec dospěli k závěru, že "neexistuje jistý důkaz", že by zpěvák financoval "rozvratné akce".

FBI se odtajnění dokumentů doposud bránila tím, že jejich zveřejnění by mohlo vyvolat diplomatickou, ekonomickou nebo politickou odvetu vůči Spojeným státům. "Obsah zveřejněných akt je pro americkou vládu dost trapný," řekl Wiener, "opravdu si nemyslím, že by Velká Británie v odvetě provedla vojenský útok na USA," dodal v nadsázce.

 

Právě se děje

Další zprávy