Don Giovanni se dočkal nových inscenací

ČTK
19. 1. 2006 9:30
Evropa - Inscenace opery Don Giovanni Wolfganga Amadea Mozarta připravili hned dva slavní evropští filmoví režiséři.

Ital Franco Zeffirelli se ujal režie "opery oper" v římském Operním divadle; premiéra byla včera večer. V Pařížské opeře pak bude "druhý" Don Giovanni na programu poprvé 27. ledna, v den Mozartových narozenin.

"Pro tuto operu jsem vyvinul techniku, díky níž se urychlila obměna dvanácti scén," uvedl Zeffirelli, režisér filmů Romeo a Julie, Ježíš Nazaretský, ale také četných televizních inscenací italských oper, na tiskové konferenci v Římě. Protagonistou Dona Giovanniho tam bude Marco Vinco.

Ve "věčném městě" bude v červnu a červenci vyvrcholením mozartovských oslav provedení tří oper v kulisách nejznámějších archeologických památek, láká do Říma ředitel tamní opery Gianluigi Gelmetti.

Jde o tři opery, které se vážou k římskému prostředí: Lucio Silla, Titus a Ascanio in Alba. Lucio Silla bude uvedena 16. a 18. června v Trajánově fóru, Ascanio in Alba v bazilice Massenzio nedaleko Kolosea 24. a 25. června a Tutus 5. a 6. července v blízkosti Titova oblouku před Koloseem.

Rakušan Haneke, který své filmy jako Pianistka nebo Utajený natočil ve Francii s francouzskými herci, se během příprav svého Dona Giovanniho v Pařížské opeře vyhýbá jakékoli komunikaci s tiskem, a premiéra je proto očekávána s velkým napětím. Opera Don Giovanni, jejíž děj vychází z mýtu o slavném svůdci Donu Juanovi, bude poté ve městě nad Seinou uváděna do 25. února. Hlavní postavu ztvární švédský barytonista Peter Mattei.

 

 

Právě se děje

Další zprávy