DJ Wich piluje svůj zvuk a pošilhává po světě

Jan Šprincl
1. 5. 2007 11:00
Na novince spolupracuje s americkým rapperem Nironicem
Foto: P.A.trick Records

Recenze - DJ Wich ve spolupráci s MC Nironicem zkouší anglický rap. Album The Chronicles of a Nomad je šťastným setkáním jejich talentů. 

Wich je na domácí scéně známý jako producent a polovina dua Indy a Wich. To na přelomu listopadu a prosince udělalo tečku za silným rokem českého hip hopu: novinka Hádej kdo... je rychlá, hodně syntetická a odvážně balancuje na hraně líbivosti, kterou ale nepřekročí. Po debutu My3 Indy a Wich ukázali, že i jako kmeti zůstávají o krok napřed před novými projekty.   

Čtěte recenzi na album Hádej kdo...: Indy a Wich končí vítězný rok hip hopu

Wich při své práci úročí zkušenosti s undergroundovým hip hopem stejně jako komerčním r´n´b. Při spolupráci s Orionem, ale také Darou Rolins nebo Samerem Issou chce vymanit mainstreamový pop z softkytarového zvuku. I jeho tři roky stará sólovka Time Is Now se svobodně pohybuje od nejtvrdších a nejtemnějších beatů k nezávazné rozjuchanosti. 

Foto: P.A.trick Records

Deska The Chronicles of a Nomad v tom pokračuje a Wich si na ní tříbí producentský rukopis - je tu balada All My Life s hostující Tinou i řízný In This, při kterém za mikrofonem stojí Nironic.

Americký rapper čtvrtým rokem zakotvený v Česku dostal na albu velký prostor k vyprávění svých příběhů: na N. Y. - C. Z. a 7 Ways To Sunday rekapituluje život v New Yorku a zároveň přijímá nový domov v Praze. Osmnáct tracků je pak jeho reflexí střední Evropy, kde je dostatek zábavy, dívek a piva, ale jeho rap spíš doprovodem Wichových skladeb.  

Pestré The Chronicles of a Nomad bude stejně jako Time Is Now pro mnohé těžko zkousnutelné, ale jeho kvality to nemění. Dobře odráží světové tendence a nabízí hip hop širší obci, než je skalní a uzavřená komunita.

DJ Wich presents Nironic: The Chronicles of a Nomad. CD, 70 min, P.A.trick records, 2007.

 

 

Právě se děje

Další zprávy