Digitalism: Když se děti Daft Punk roztancují

tur
19. 12. 2007 10:00
Hvězdy nového elektra vystoupí ve čtvrtek v Praze

Praha - Unavení z těžkého dne v práci? Nebo lépe: unavení a znudění z běžného týdne
v práci? Nebo měsíce? Koncert hamburského dua ve čtvrtek v Paláci Akroplis nabízí ideální možnost zapomenout.

Ačkoli pocházejí z města u ústí Labe, které se pyšní největší koncentrací milionářů v Německu a proprší tu 300 dnů v roce, Jens Mölle a İsmail Tüfekçi produkují hudbu, jež krásně zapadá do katalogu francouzského labelu Kitsuné.

V portfoliu vydavatelství, které vzniklo jako odnož módní značky a stalo se záhy výkladní skříní nové elektronické scény a nu-rave, najdete mimo jiné Hot Chip nebo  Fox n´Wolf.

Zakladatel labelu Gildas Loaëc přišel za kluky z Digitalism s nabídkou hned poté, co uslyšel jejich první singl Idealistic z roku 2004.

Sice ten track vznikal ve válečném bunkru, kam nepronikalo denní světlo, a čpěl zatuchlinou, ale dokázal shrnout to, co se záhy stalo pro novou scénu podstatné: taneční rytmus, silná basová linka, zkreslený zvuk kytar a vokální linka postavená jen na sloganu.

Digitalism - Zdarlight

Pamatujete si to z dob před deseti lety, francouzský house atd... Ovšem v časech, kdy si kreativita Daft Punk spolu s invencí Chemical Brothers už dávno užívají společnou neplacenou dovolenou někde v Tichomoří, dokázali právě Digitalism s Justice vrátit jednoduché formuli znovu funkci. 

A spolu s Justice se vidí i jako zástupci nové producentské generace, která bude střídat Basement Jaxx, Daft Punk nebo Prodigy. Velkohubé? Možná. Reálné? Co by ne.

Foto: Lado Alexi

Digitalism se do vlastní tvorby pustili především proto, že ti dva DJové, kteří se potkali v obchodě s vinyly, neměli dost skladeb, jež chtěli pouštět a které by na parketu zabíraly.

I proto začali nejdřív produkovat remixy, které i dnes tvoří plnohodnotnou paralelní linii jejich tvorby. Přepracovali White Stripes, The Futureheads, Depeche Mode i The Cure, jejichž totální re-edit Fire In Cairo vydali coby Digitalism In Cairo na debutu Idealism.

A tak můžete vsadit na některá "nekritická" kritická prohlášení, že Idealism obsahuje více památných momentů a chytlavých motivů než poslední alba Bloc Party a Futureheads dohromady a vyrazit do Akropole.

Čtvrteční večer skýtá čarokrásnou naději na to několik minut třást končetinami i hlavou, jako byl se psal rok 1997.

Ale pozor, i Digitalism dokáží dát na problémy jenom zapomenout a překrýt je kamufláží bezstarostnosti na malou chvíli; nečekejte žádné vyhlídky na vyřešení.

 

Právě se děje

Další zprávy