Deset nej mash-up videí na YouTube? Tady jsou

Pavel Turek
18. 8. 2007 17:00
Britney vs Linkin Park? Justin vs 2 Unlimited? Proč ne?
Paris Hiltonová a její debutová deska Paris podle "uměleckého teroristy", který si říká Banksy.
Paris Hiltonová a její debutová deska Paris podle "uměleckého teroristy", který si říká Banksy. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Trend mash-upů nebo taky bastard popu či bootlegů má na hudební scéně svou tradici již víc jak šest let. Ve zjednodušené verzi jde o zaklesnutí dvou či více notoricky známých skladeb do sebe, přičemž můžete sledovat, jak se mezi sebou poperou.

Mash-upy v počátcích úzce souvisely s rozmachem internetu, okamžitým šíření poťouchlého nápadu, kdy většinou anonymní tvůrci prezentovali svůj ironický komentář k hudebnímu mainstreamu.

Bastard pop si totiž může dovolit surfovat na vlně špatného vkusu. Proto se většinou chytá rádiových hitů, které zfackuje a přitom spiklenecky zamrká. Další logická fáze hudebního směru se týká vstupu videa a obohacení zvukové kombinatoriky o vizuální... Někdy s pokorou, někdy úšklebkem.


Dean Gray - Boulevard of Broken Songs

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Anonymní video verze skladby, jež pochází z alba American Edit. Party Ben a edit9 si dali jméno Dean Gray a vytvořili parafrázi bestselleru Green Day American Idiot. Nutno dodat, že k velké nelibosti firmy Warner Music, jež Green Day vydává, která donutila provozovatele odstranit zprzněnou hudbu z webu American Edit.

Koktejl Boulevard of Broken Songs v různém poměru obsahuje útržky Boulevard of Broken Dreams a American Idiot od Green Day, Dream On od Aerosmith, Wonderwall od Oasis a Writing to Reach You od Travis.   

Eclectic Method - Jonny's Kitchen Jam

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Zřejmě nejslavnější dvojice audiovizuálního bastard popu Eclectic Method z Londýna, která se proslavila na DVD We're not VJ's. Od té doby se jejich tvorba přeměnila z neoficiální do profesionální a ke spolupráci si je zvou třeba U2, Fatboy Slim nebo Faithless. Na záznamu můžete Jonny Wilsonovi přímo koukat pod ruce.   


Lilly Allen vs The Cure - Lillybye

V současnosti silně aktivní projekt Thriftshop XL se pravidelně účastní party End of the Month v Glasgow a jeho variace vysílají i britské televizní kanály The Hits a The Box.

 

Justin Timberlake vs 2 Unlimited - Sexy Twilight Back

Highlight eurodanceové dvojice 2 Unlimited. Ray vařil v Amsterdamu na letišti Schiphol, zatímco Anita rozdávala pokuty za špatné parkování. Když je producenti dali v roce 1991 dohromady, bylo z toho No Limit  a 80 platinových nebo zlatých desek ve 26 zemích. V kombinaci s Justinem Timberlakem...  

TLC vs The Cure - Scrub Close To Me

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Podle Thriftshop XL jejich absolutně nejoblíbenější bastard. "No Scrubs od TLC bylo přímo stvořeno, aby bylo smícháno s Close to Me od Cure." 
 
Franz Ferdinand vs Kelis - Take Me out For a Milkshake

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Sprosťárna - sexy na druhou! Strojově přirážející Franz Ferdinad se sloganem Take Me Out, který můžete luštit i jako dost obscénní výzvu, si povídají s Kelis o mléčném koktejlu.

Britney Spears vs Linkin Park - Faint Toxic

Ve všech ohledech názorná ikona popkultury a taky vděčná oběť Britney Spears. Její track Toxic byl propojen snad už se vším možným od aktuálního singlu Rihanny Shut Up and Drive až po třeba Linkin' Park.

Unk vs. Avril Lavigne ft. Toni Basil - Walkin' Out Yo Girlfriend

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Činný DJ Lobsterdust, který zhruba každých čtrnáct dní naroubuje na svém webu nějaké dva tracky dohromady. Dát dohromady rappera Unka s Avril Lavigne zas nebyla tak náročná session. Video mix obstaral Guttorm Hellevik, který na svůj web dává po dvou nových ukázkách do měsíce.
 
Gwen Stefani vs Madonna - What You Hung Up For

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Gwen Stefani s Madonnou, která si už v Hung Up tak jako tak vypůjčila Abbu, na zdvojené diskotéce. Ryzí amatérština. Čistá televizní práce na již existující mash-up.

Foo Fighters vs. Guns´N´Roses - Sweet Times O´Mine


Stejný stylem pracuje chrysler76dotcom. Zhudebněný dopis, kterým se Axl Rose zbavoval své ex, propojený s optimistickou ódou na lepší zítřky od Foo Fighters. Optimistické poselství na závěr.
 

 

Právě se děje

Další zprávy