Dee Dee Bridgewaterová zazpívá pro Struny podzimu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
2. 4. 2011 8:00
V Obecním domě představí dílo Billie Holidayové

Praha  - Americká jazzová zpěvačka Dee Dee Bridgewaterová je hlavní hvězdou sobotního donátorského galavečera pro festival Struny podzimu. V Obecním domě představí dílo Billie Holidayové. Na galavečeru zazní písně z jejího loňského alba Eleanora Fagan (1915 - 1959): To Billie with Love from Dee Dee Bridgewater. 

Nahrávka, za kterou získala nedávno Grammy, je věnována legendární jazzové zpěvačce, již Bridgewaterová obdivuje (v 80. let ji ztělesnila ve "one-woman" muzikálu Lady Day). Posluchači se mohou těšit na hity Lady Sings the Blues, Lover Man či Strange Fruit. Na pódiu zpěvačku doprovodí český big band CBC pod dirigentskou taktovkou Martina Kumžáka. 

Hvězda letošního Jarního Gala pro Struny podzimu je považována za pokračovatelku linie velkých jazzových dam, kam se kromě Billie Holidayové řadí Sarah Vaughanová nebo Ella Fitzgeraldová. Také jí zpěvačka věnovala jedno ze svých alb, které nazvala Dear Ella.

Výtěžek z v pořadí druhého gala bude stejně jako vloni použit na financování Strun podzimu. Vstupenky ve třech cenových kategoriích jsou v prodeji od 1700 korun na www.strunypodzimu.cz a v síti Ticketpro.

Dráha uznávané zpěvačky Bridgewaterové odstartovala v New Yorku, kde byla hlavní vokalistkou orchestru vedeného Thadem Jonesem a Melem Lewisem. Koncerty a nahrávání s hudebními velikány, jakými byli Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon nebo Max Roach, vyměnila v roce 1974 za Broadway, kde zazářila například v muzikálu The Wiz.

Její diskografie čítá 14 alb počínaje debutem Afro Blue z roku 1974.  Tři její nahrávky získaly Grammy. V Praze se Bridgewaterová naposledy představila například v listopadu 2007.  Se třináctičlennou kapelou a africkými hudebníky z Mali tehdy zahrála v Kongresovém centru písně z alba Red Earth; koncert byl součástí 31. ročníku Mezinárodního jazzového festivalu Praha.

Dirigent Kumžák loni na festivalu Struny podzimu vedl Pražskou komorní filharmonii na koncertu Dianne Reevesové.  Big band CBC, který se stará i o doprovod v soutěži StarDance, založil před pěti lety trumpetista Miroslav Surka.

 

Právě se děje

Další zprávy