David Koller po letech opouští Lucii

dab, čtk
4. 11. 2005 15:29
Praha - Bubeník a zpěvák jedné z nejoblíbenějších českých kapel řekl dost. David Koller dnes opustil Lucii.

"Odcházím ze skupiny Lucie z osobních a hudebních důvodů. Jsem nesnesitelný, nadmíru ješitný, neposlouchám, navenek se chovám jinak než uvnitř, mám jiné názory, mám rád jinou hudbu a to vše jsem se dozvěděl minulý týden," vzkazuje Koller fanouškům s tím, že by "nechtěl svou osobou dále obtěžovat bývalé spoluhráče".

"S muzikou však určitě neskončí," řekl sochař David Černý, s nímž Koller organizoval koncerty S komunisty se nemluví.

Bubnovat začal ve čtyřech letech, první pěvecké krůčky udělal ve čtvrté třídě ve sboru Bambini di Praga. Učil se na housle, klavír a trumpetu. Vyloučili ho ze základní školy, základní vzdělání dokončil na jiné a vyučil se elektrikářem.

Oficiální stránky skupiny Lucie.

V Lucii Koller působil od jejího obnovení v roce 1986, když byl přizván ke spolupráci klávesistou Dvořákem a doplnil tak trio David Kodym - Michal Dvořák - P. B. CH. To už měl za sebou celou řadou skupin. Po začátcích v různých garážových kapelách spoluzakládal legendární Jasnou páku, hrál v kapele 5P Luboše Pospíšila, v SPS Leška Semelky, se skupinou Žentour a Blue Effectem Radima Hladíka. V roce 1993 vydal sólové album, autorsky i hráčsky se podílel na vzniku projektu Pusa a instrumentálně také na projektu Alias. Produkoval alba skupin Alice, T.M.A., Plexis, sólové album Oskara Petra a Lucie Bílé.

Kapela při natáčení klipu Zkamenělý dítě
Kapela při natáčení klipu Zkamenělý dítě | Foto: Aktuálně.cz

Působí rovněž jako kapelník vlastního Kollerbandu, s nímž loni vydal album. Letos v září Kollerbandu jako vůbec první české skupině vyšel duální disk, který na jediném nosiči obsahuje CD i DVD. K jeho vydání kapela uspořádala turné. Koller se také v říjnu zúčastnil tradičního projektu Pavla Fajta Slet bubeníků, s nímž objel Česko. Skládá filmovou hudbu, ve dvou snímcích si také zahrál díky účasti na turné Pražského výběru byl v roce 1989 přizván ke ztvárnění postavy Klaudia Kryšpína ve filmu Pražákům, těm je hej, který o kapele pojednává. Se spoluhráčem Robertem Kodymem se později objevil i ve filmu Jana Svěráka Akumulátor 1.

Lucie je jednou z nejpopulárnějších domácích kapel, její desky od počátku 90. let vycházely ve statisícových nákladech a skupina vyprodávala velké haly. Vydala celkem deset alb; pravidelně bodovala v anketách Český slavík a Anděl. Počátkem roku 2003 musel z rozhodnutí spoluhráčů kapelu opustit klávesista Michal Dvořák. "Obávám se, že to znamená konec skupiny Lucie," řekl tehdy samotný Dvořák. Po jeho odchodu skupina vydala ještě záznam koncertu se symfonickým orchestrem nazvaný Lucie v opeře a uspořádala turné s hostujícími hudebníky.Zatím naposledy kapela vystoupila před rokem v Londýně; turné plánuje na jaro roku 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy