Current 93 poprvé uhranou Česko

Tomáš Turek
23. 5. 2006 9:00
Koncert - Do pražského kostela Sv. Šimona a Judy v sobotu dorazí vpravdě legendární avantgardní těleso, jehož vliv sahá napříč spektrem současných písňových forem.
Foto: www.neosfera.cz/c93/

Nezaměnitelně posmutnělý, v posledních letech často až bolestně rozněžnělý hlas, a melancholická instrumentace - to jsou britští Current 93. Tedy hlavně David M. Tibet, který výsostně experimentální projekt v roce 1982 založil a až do dnešních dnů dovedl k pozici vzácného písničkářského zjevu.

Tibet se stal nevysloveným guru nu-folkové generace, přesto u Current 93 žádné macho hlasy nemají místo. Když na jedné z nejlepších desek skupiny All The Pretty Little Horses hostuje ve dvou skladbách Nick Cave, je jeho jindy tak burácivý vokál naložen do zjemňujícího nálevu a s Tibetovými něžnostmi tak nějak samozřejmě koresponduje.

David M. Tibet
David M. Tibet | Foto: www.neosfera.cz/c93/

Tibet vůbec své Current 93 užívá jako líheň, nebo naopak jako přechodné sídlo pro alternativně naladěné hudební prominenty. Aktuální, jinak v nehorázně nadité diskografii Current 93 asi nejkonzervativnější deska Black Ships Ate The Sky budiž názorným příkladem.

Tibet na ni mimo jiné přizval pěvecké zjevení posledních pěti let Antonyho (Antony and the Johnsons), zatím ještě ne úplně doceněného songwriterského velikána Willa Oldhama aka Bonnie ´Prince´ Billyho nebo transvestitu Baby Dee.

Ten se nechává popisovat jakožto "cirkusový šílenec a šťastná děvka" a na premiérovém českém vystoupení Current 93 bude předskokanen; zároveň zahraje na harfu jakožto člen hlavní hvězdy.

Foto: www.neosfera.cz/c93/

Podobně jako další host z nového alba Black Ships Ate The Sky (ale i jiných nahrávek) Pantaleimon. Tedy projekt osobité umělkyně Andrii Regens, proslulé třeba spoluprací s australskými instrumentálními impresionisty Dirty Three.

Current 93 se tak představí ve vskutku hvězdné sestavě. V ansámblu Davida Tibeta se předvede i kytarový borec Matt Sweeney z indierockových Chavez, který nedávno natočil se svým dlouholetým parťákem Bonniem ´Prince´Billym skvělé album Superwolf.

Výčet nejen hudebních konotací by v případě Current 93 vystačil na několik diplomových prací. Nezbývá tedy než konstatovat, že se v Praze ukáže skutečný výkvět písňové avantgardy., který nabídne pravděpodobně jeden z letošních nejsilnějších uměleckých zážitků.

  • Více informací o nadcházejícím koncertě ZDE

 

 

Právě se děje

Další zprávy