Česká a slovenská nezávislá scéna posílá vzkaz: Ne ACTA

Karel Veselý
21. 2. 2012 10:47
Na kompilaci DADA-ACTA se představují i DVA nebo Bonus
Foto: Jakub Růžička

Praha - Do vzbouřené debaty nad mezinárodní obchodní dohodou proti padělatelství známou jako ACTA se přidávají i hudebníci z české a slovenské nezávislé hudební scény. Na čtyřdílné digitální kompilaci DADA-ACTA vyjadřuje svojí tvorbou nesouhlas s omezováním internetových svobod padesát pět současných hudebníků či skupin.

„Rozhodli jsme se vyjádřit nesouhlas zpřístupněním svých děl právě proto, že volné šíření autorské tvorby je jednou z věcí, kterou by schválení dohody ACTA znemožňovalo, nebo přinejmenším velmi komplikovalo," píše se v manifestu na webových stránkách protestní akce. Podle ní evropská legislativa reaguje na problémy spojené se sdílením nelegálního obsahu nepřiměřeně a snaží se zavést negativní sankce namísto hledání pozitivních řešení.

Foto: Aktuálně.cz

Na kompilaci, která je z internetu volně ke stažení, přispěli třeba skupiny DVA, I Love 69 Popgejů, Jelly Belly nebo čerstvý držitel ceny Apollo - rapper Bonus, který v přiloženém komentáři píše: „Veřejná debata okolo ACTA se zjednodušila na to, jestli a jak moc je správné šířit tzv. nelegální obsah - podstata té dohody se ale primárně dotýká mnohem závažnějších věcí. Popírá listinu základních práv a svobod tím, že nastoluje presumpci viny, nadřazuje zájmy a moc soukromých korporací nad zájmy a práva států a lidí."

Iniciátorem protestní kompilace je slovenský hudebník žijící v Brně Michal Šuranský alias Jacques Kustod a slovenská vizuální umělkyně An Chaosdroid. „Nápad na protestní kompilaci vznikl na konci ledna z rozhořčení a naštvaností nad schválením ACTA v Evropském parlamentě," popisuje vznik akce Šuranský. „Napadlo mě, že se do akce můžou zapojit i další muzikanti a protest bude mít mnohem větší váhu."

Přípravy trvaly dva týdny, během nichž organizátoři připravovali design webu a hlavně oslovovali muzikanty z alternativní scény. Drtivá většina z nich se k projektu připojila a na webu jsou kromě jejich hudby i jejich názory e zákonu.

„Zkuste si představit život ve světě, kde sdílení informací a myšlenek je posuzováno jako zločin. Kde každý váš pohyb je sledován a životy všech lidí ovládá strach z perzekuce. ACTA je jen začátek," varuje královehradecký elektronický producent Selectone.

Foto: Aktuálně.cz

„Spousta lidí doplácí na to, že ti, kteří se nikdy nehodlali s nikým dělit o své zisky, považují za přirozené dělit se s ostatními o své ztráty - a ti, kteří mají moc tyto nehorázné požadavky odmítnout, je ještě podporují," dodává noiseové duo No Pavarotti, která přispělo svérázným remixem skladby Dirty Diana od Michaela Jacksona.

Kompilace DADA-ACTA vychází pod licencí Creative Commons, která schvaluje volné šíření uměleckých děl pro nekomerční užití. K protestu se připojilo i šest výtvarných umělců a podle Šuranského se DADA-ACTA brzy rozroste o další díly.

Dohodu proti padělatelství podepsalo 26. ledna v Tokiu dvacet dva z dvaceti sedmi zemí Evropské unie včetně zástupkyně České republiky. Následovaly protesty, jejichž součástí jsou demonstrace i útoky internetových aktivistů proti webovým stránkám veřejných institucí. Jejich útokům se nevyhnulo ani Česko.

Německo se po několikatýdenních protestech uživatelů prozatím ACTA rozhodlo nepodepisovat. Ratifikaci 6. února pozastavil i český premiér Nečas s tím, že vláda chce ještě analyzovat reálné dopady smlouvy.

K vydání kompilace se také váže veřejná debata, na kterou se v úterý 21. února v brněnském Domě umění sejdou členka rozkladové komise Úřadu na ochranu osobních údajů Helena Svatošová, sociolog Jakub Macek, místopředseda Pirátské strany Mikuláš Ferjenčík a umělec Jan Mucska. Akce začíná v 18 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy