Britští Američané Killers: Dospěli jsme

Benjamin Slavík
27. 7. 2006 9:00
New York - Nové album kapely The Killers s názvem Sam´s Town slyšeli poprvé zámořští novináři na poslechové party.
Foto: Aktuálně.cz

Vzpomínkově vzpurný singl When You Were Young už řádí v rádiích a The Killers v něm zůstávají věrní pověsti hitové pop-rockové kytarovky, které svůj zvuk měkčí syntetizátory a lehce tanečním rytmem, přirovnatelným třeba k New Order nebo Duran Duran.

The Killers už se kromě skvělého alba Hot Fuss proslavili i společným turné s irskými U2. "Dost nám to dalo. Byla to inspirace. Jednou chceme být jako oni," neskrýval loňské léto nadšení frontman Brandon Flowers.

"Beru ho jako syna, mají před sebou obrovskou budoucnost," kontroval obdiv amerických mladíků zpěvák Bono.

Snad i proto natáčení novinky Sam´s Town provázely sebevědomé a chvástavé výroky ze studia: "Točíme jednu z nejlepších rockových desek za posledních dvacet let!"

Foto: Aktuálně.cz

Materiál pro album vznikal nejprve na zkouškách při společném jamování. "Jsme zvyklí spolu jen tak hrát a zkoušet různé nápady, co máme v sobě. Takhle jsme složili na album asi šest písniček," řekl severu Billboard.com kytarista Dave Keuning.

A také se nechal slyšet, že The Killers mají k dispozici čtyři skvělé nealbové skladby, které použijí jako B strany k vydávaným singlům. Ty se pro fanoušky objeví i na iTunes.

"Hodně posloucháme Bruce Springsteena, což se na nové desce silně promítne," dodává Flowers. Nové věci mají být dospělejší, mít jiný zvuk než debut a prý už nebudou zpívat naivní popěvky o holkách. 

Foto: Aktuálně.cz

Podle magazínu Billboard se dvě skladby z nového alba - For Reasons Unknown a Read My Mind - velmi podobají průlomovému hitu Mr. Brightside z předchozí desky. Zatímco experimentování s temností a rockový rytmus The Verve je jasně čitelný u skladby Uncle Jonny, vliv Davida Bowieho a raných skladeb Petera Gabriela zase najdeme v písních My List a Why Do I Keep Counting? Tak jak to nakonec bude s tím americkým soundem a Springsteenem?

"Říká se o nás, že jsme britská kapela z Las Vegas. Nesnášíme to, jsme přece Američani," oponuje zpěvák The Killers.

Foto: Aktuálně.cz

Po vydaní desky se kapela vydavá na turné do Evropy, po něm se v listopadu přesune do Severní Ameriky. Nejprve ale potěší domácí fanoušky v Las Vegas s multiinstrumentalistou Tedem Sablayem. "On je pro nás někdo jako pro Nirvanu Pat Smear. Skvěle hraje na piáno, kytaru a zpívá."

Pro indie fanoušky jsou The Killers zase kapelou popových hitů zahraných rockovou kapelou. Zůstanou takoví i s novou deskou?

 

Právě se děje

Další zprávy