Breaking News: Nová Jacksonova skladba je možná falešná

Karel Veselý
10. 11. 2010 9:00
Ukázka z "nové" desky si odbyla internetovou premiéru

Los Angeles - Rok a půl po smrti Michaela Jacksona se podle očekávání otevírá pokladnice jeho zvukového archívu - první studiové posmrtné album MICHAEL vychází v polovině prosince a bude určitě nejžádanějším artiklem hudebního průmyslu pro letošní Vánoce. Pilotní singl Breaking News, který měl v pondělí premiéru na internetu, ale možná Jackson nenazpíval nenazpíval. Alespoň si to myslí jeho rodina.

O tom, zda hlas na Breaking News skutečně patří zpěvákovi, vyjádřila pochybnosti zpěvákova matka i sestra LaToya. Brzy na to se k nim přidali i blogeři. prý zní  v mnohem nižší tónině.

Dvě dekády umělosti

Nahrávací společnost Epic Records dokonce rychle vydala prohlášení, v němž stvrdila autentičnost skladby, kterou prý odborníci podrobili detailní počítačové analýze hlasu. "Výsledky našich výzkumů a svědectví osob, které byly s Michaelem Jacksonem ve studiu, nám dávají jistotu, že jde o jeho hlas," uvedli v tiskové zprávě.

Foto: Aktuálně.cz

Známý společensko drbací blog Perezhilton.com nabízí variantu, jež by mohla dobře popisovat tehdejší fázi vrcholného podivínství, ve které se zpěvák nacházel. Americký blogger Mario Armando Lavandeira napsal, že podle zdroje blízkého nahrávání hlas patří Jacskosonovi, ale zní tak divně, protože pochází z verze, kterou Jackson svému producentovi nazpíval na telefon. Král popu se prý bál, že nahrávka, která měla být součástí plánovaného návratu, by jinak hned unikla na veřejnost.

Výtky vtipně shrnul jeden diskutující pod článkem na webu britského deníku Guardian: „Proč bychom se měli v souvislosti s Michaelem Jacksonem přít o autenticitu. Vždyť tenhle zpěvák postavil poslední dvě dekády své kariéry na umělosti."
   
I když byla Breaking News skutečně nahrána Jacksonem dva roky před jeho smrtí ve studiích v New Jersey, jak uvádí firma, těžko to zahladí rozpaky z kvality. Píseň, v jejímž textu se „král popu" vyrovnává se svojí slávou, je odvarem jeho největší slávy. Instrumentální podklad svými trhanými rytmy připomíná hit In The Closet z roku 1991, ale zatímco tehdy ho Jackson doplnil fantastickým vokálním výkonem, v novince zůstává jen svým stínem.

Čtěte také:
Jackson dosáhl comebacku, o jaký marně usiloval zaživa
Jak šel čas s Michaelem Jacksonem: Je to rok, co odešel Král popu

Podobně vlažné reakce ostatně doprovázely i první z nově zveřejněných skladeb - This Is It, která vloni propagovala stejnojmenný koncertní film sestavený ze záběrů z přípravy neuskutečněného turné. Brzy se ukázalo, že to byl jen odpadek z jeho autorské session se zpěvákem Paulem Ankou z roku 1983. Nepoužitou skladbu nakonec nazpívala o osm let později málo známá portorická zpěvačka Sa-Fire.

13. května 2005, Kalifornie.
13. května 2005, Kalifornie. | Foto: Reuters

Společně se skladbou Breaking News byl zveřejněn i obal chystané desky. Jeho autorem je malíř Kadir Nelson, který do obrazu skryl řadu odkazů na zpěvákovu slavnou kariéru. K nalezní je zde třeba stříbrný skafandr z filmu Captain EO nebo rybičky z akvária z klipu Leave Me Alone. Největší pozornost ovšem zatím vzbuzoval symbol, kterým se v devadesátých letech označoval zpěvák Prince. „Nikomu jsme nedali povolení k užití," ozvali se Princovi právníci a symbol následně z obrazu na oficiálním webu zmizel.

Jinak je ovšem informací o chystaném albu MICHAEL zatím velmi poskrovnu. Je velmi pravděpodobné, že ani firma Sony zatím přesně neví, co na desce bude. Těsně před smrtí Jackson nahrával s r´n´b hitmakerem Akonem nebo producentem RedOne, který se proslavil spoluprácí s Lady Gaga.

To by nedopustil

Další z Jacksonových spolupracovníků z posledních let - will.I.am z The Black Eyed Peas - se už dříve vyslovil proti rozmělňování zpěvákova odkazu v posmrtných albech. „Něco podobného by nemělo nikdy vyjít. Je to špatné. On byl perfekcionista a nikdy by něco takového nedopustil ," řekl producent. Na Facebooku už vznikla protestní skupina, která si myslí totéž.

Deska je prvním počinem naplňujícím smlouvu, kterou podepsali zpěvákovi dědicové s firmou Sony. V ní se počítá celkem s šesti deskami, na které by se měl vejít materiál, jenž po Jacksonovi zbyl.

Kultovní Michaelova rukavice.
Kultovní Michaelova rukavice. | Foto: Reuters

Přestože se hned od Jacksonovy smrti mluvilo o hodinách nevydaných super-písní, zatím to nevypadá na zakopané poklady. Nevýrazně dopadl i zmíněný dokument This Is It z příprav na comebackové turné, při nichž zpěvák zemřel na selhání srdce. 

Film, který měl premiéru loni v listopadu, ještě těžil z magnetismu vyvolaného královou zpěvákovou smrtí. Chystaná deska se už musí fanouškům připomínat. Za mořem tak velkou pozornost vzbudila návštěva Jacksonovy nejbližší rodiny v televizní show Oprah Winfrey.

Populární americká moderátorka si popovídala nejen se zpěvákovými rodiči Katherine a Joe,a le také s jeho třemi dětmi - Prince, Paris a Blanket. Zatímco matka prohlásila, že byl závislý na plastických operacích, až jeho nos začal vypadat jako párátko, jeho potomci otcův obraz podivína spíš urovnávali.

„Mám pocit, že nikdo nechápe jak skvělým tátou byl. A byl také nejlepším kuchařem. Byl to prostě normální otec," prohlásila dvanáctiletá Paris, která se neplánovaně stala "hvězdou" při loňském pohřbu.

 

Právě se děje

Další zprávy