Bitter Sweet Symphony je nejdokonalejší píseň

tur
3. 9. 2007 16:01
Magazín Q našel desítku top skladeb podle hudebníků

Londýn - Žebříčky posedlý britský časopis Q tentokrát oslovil padesátku muzikantů, aby vyjmenovali tři své nejoblíbenější tracky. Na základě ankety pak sestavili redaktoři hitparádu deseti skladeb, kterých si nejvíc cení "profesionálové".

"Bitter Sweet Symphony je nejdokonalejší píseň, jaká existuje," prohlásil Chris Martin z Coldplay, jehož tip nakonec ovládnul žebříček. Hit kapely The Verve z alba Urban Hymns z roku  1997 -  který pro srovnání letos na jaře časopis Rolling Stone šoupnul až na 382. příčku mezi 500 nej skladbami - trumfnul Blowin' In The Wind od Boba Dylana i Born To Run od Bruce Springsteena.

"Při jeho poslechu se cítím, jako kdyby mě ty euforické momenty unášely někam do dáli, přitom každou chvíli se ta nálada může obrátit v něco hodně vidláckého, ale neobrátí," definuje James Dean Bradfield z Manic Street Preachers svoje dojmy ze Springsteena.

"Můžete hrát Strawberry Fields Forever jenom na akustickou kytaru a bude znít nádherně," tvrdí o svém favoritu Serge Pizzorno z kapely Kasabian. "Ovšem Beatles ji dotáhli k úplně nejzazšímu bodu a ten výsledek je totální hlavolam."

Mezi dalšími songy figuruje Prefect Day od Lou Reeda. Life On Mars Davida Bowieho a coververze Cohenova Hallelujah od Jeffa Buckleyho; desítku uzavírá Sympathy For The Devil od Rolling Stones.

Top 10 skladeb podle Q

  • Bitter Sweet Symphony - The Verve
  • Blowin' In The Wind - Bob Dylan
  • Born To Run - Bruce Springsteen
  • God Only Knows - The Beach Boys
  • Hallelujah - Jeff Buckley
  • Life On Mars - David Bowie
  • Perfect Day - Lou Reed
  • Strange Fruit - Billie Holiday
  • Strawberry Fields Forever - Beatles
  • Sympathy For The Devil - Rolling Stones

Rolling Stones to podle autorských kreditů dotáhli do top 10 hned dvakrát: Bitter Sweet Symphony stojí na samplu smyčců , které orchestr Andrewa Oldhama nahrál už v roce 1965 pro jejich skladu The Last Time.

Ačkoli text i aranže patří autorsky kompletně The Verve a původní dohoda s majiteli autroských práv zněla fifty fifty, v okamžiku, kdy album Urban Hymns zabodovalo v prodejnosti, požadovali dinosauři buď sto procent, nebo stažení z obchodů.

Krátce poté, co zpěvák Richard Ashcroft pozbyl jakýchkoli autorských práv na Bitter Sweet Symphony, nechal se vcelku oprávněně slyšet, že to je "nejlepší song, který Jagger s Richardsem za posledních dvacet let napsali.

 

Právě se děje

Další zprávy