Beyoncé bude ženou roku podle Billboardu

Kultura Kultura, Red Kul
26. 8. 2009 15:40
R'n'B hvězda disponuje podle časopisu grácií i úspěchy
Foto: t-music

New York – Časopis Billboard rozhodl, že ženou roku se podle něj stane zpěvačka Beyoncé. Ocení ji na ceremoniálu Billboard Women In Music Event, který se bude konat 2. října v New Yorku.

Cena časopis uděluje ženskému interpretovi, který v uplynulém roce svými úspěchy a novými myšlenkami inspiroval hudební byznys. V tomto ohledu si magazín nemohl vybrat lépe, protože Beyoncé v minulém roce vydala třetí sólové album I am... Sasha Fierce, jež okamžitě debutovalo na špičce hitparády Billboard 200 a vyšlo z něj už pět úspěšných singlů.

Foto: t-music

Nehledě na to, že  Beyoncé je hitparádově neúspěšnější zpěvačkou uplynulého desetiletí. Mimoto v průběhu roku absolvovala bývalá členka dívčího tria Destiny's Child turné s názvem I am..., na němž projevila i solidární cítění: v Detroitu věnovala 2 500 lístků na koncert rodinám postiženým zhroucením automobilového průmyslu.     

Mimoto se spojila s výrobcem jídelních polotovarů General Mills Hamburger Helper a ve spolupráci s neziskovkou Feeding America zásobila místní charitativní jídelny třemi a půl miliony jídel.

„Beyoncé je multiplatinová a multitalentovaná žena, která jednoznačně má všechny kvality, noblesu i úspěchy, pro něž byla cena Billboard Woman Of The Year Award stvořena,“ vysvětluje Bill Werde, vrchní editor Billboardu. „Nejenže svými skladbami a charakteristickou choreografií ovlivnila podobu populární kultury, ale ještě inspirovala mnoho žen svým unikátním stylem, obchodnickou zručností a zaujetím pro charitu.“

Billboard cenu pro ženu roku uděluje teprve potřetí. Vítězkami v letech 2007 a 2008 byly country zpěvačka  Reba McEntire a mladičká r'n'b hvězda Ciara.

Ačkoli Beyoncé Knowles byla od konce devadesátých let součástí – potažmo leaderem – velmi populárního tria Destiny's Child, jež prodalo kolem 50 milionů alb, opravdu hvězdnou kariéru odstartovala až sólo.

První úspěch zaznamenala během pauzírování kapely s albem Dangerously in Love, jehož titulní singl Crazy in Love si pobyl na vrcholu Billboardu osm týdnů a dodnes je v anketách považován za jednu z nejchytlavějších skladeb nového tisíciletí. 

Foto: t-music

Za to může svým dílem i účast hip hopového mogula a pozdějšího manžela Beyoncé, rappera Jay-Z.  Z Beyoncé se stal rázem sexuální symbol; crossover nové Janet Jackson i elegantní Hale Berry. 

Po rozpadu kapely vydala album B'Day, přičemž klip k úvodnímu singlu Déjà Vu vyvolal skandál mezi fanoušky, kteří iniciovali petici pro jeho přetočení – jak kvůli neslušivým šatům, tak kvůli divoké choreografii i náznakům felace mezi hlavními protagonisty – Beyoncé a opět Jay-Z.

Podstatně lépe bylo poté přijato video k duetu se Shakirou Beautiful Liar, v němž dochází až k zrcadlovému prolínání obou zpěvaček.

Na poslední albu I am... Sasha Fierce se Beyoncé pokouší odstřihnout od dosavadní tvorby – jak sólové, tak s Destiny's Child – představením svého alter ega. I proto je album rozdělené do dvou částí, jedné mainstreamovější, druhá má blíže ke klasickému r'n'b.

 

Právě se děje

Další zprávy