Bělohlávek okouzlil Paříž s Martinů

RiK, ČTK
4. 2. 2006 17:00
Paříž - Pařížská Opera Bastile uvedla v pátek večer v obnoveném nastudování operu Bohuslava Martinů Julietta aneb snář.

Jiří Bělohlávek, který dílo dirigoval, označil premiérové představení za velmi zdařilé. "Ohlas byl velmi, velmi srdečný a to mě samozřejmě moc těší," řekl.

Nejznámější operní dílo Bohuslava Martinů bylo v Paříži uvedeno v roce 2002 v rámci tehdejší České kulturní sezony. Nynější obnovené nastudování vychází opět z režie Brita Richarda Jonese, kterou Bělohlávek považuje za mimořádně povedenou.

Obnovená premiéra měla být původně v úterý, ale musela být odložena pro indispozici představitele hlavní mužské role, amerického pěvce Williama Burdena. Brit John Graham-Hall, který jej nahradil, měl na nastudování pouhý týden. Jiří Bělohlávek řekl, že to byl hrdinský výkon a "trochu zázrak, že to vůbec dokázal". V titulní roli vystoupila ruská pěvkyně Jelena Semenovová.

Pochvala pro Bělohlávka

Agentura AFP napsala, že Julietta "rozesnila pařížské diváky" a že Bělohlávek "dostává z orchestru nádherné odstíny, zvlášť v poetických pasážích".

Martinů napsal svoji surrealistickou operu v roce 1937 podle hry francouzského spisovatele Georgese Neveuxe z roku 1930. Při nynějším nastudování byl poprvé použit původní francouzský text Martinů rekonstruovaný francouzským hudebním vědcem Harrym Halbreichem.

Julietta bude na scéně Opery Bastille uvedena do poloviny měsíce ve čtyřech reprízách. Ve středu bude Bělohlávek na téže scéně dirigovat provedení Smetanovy Mé vlasti.

Bělohlávkovi dnes také v souvislosti s obnovenou premiérou Julietty věnoval značný prostor list Le Figaro. V rozhovoru pro něj si dirigent svou spolupráci s pařížským orchestrem velmi pochvaluje.

 

Právě se děje

Další zprávy