Audioslave dřou v rytmu sedmdesátých let

Michal Pařízek
27. 9. 2006 9:00
Recenze - Nové album bude někde mezi Led Zeppelin a Earth, Wind and Fire, prohlásil kytarista Audioslave Tom Morello. Stručně řečeno, má pravdu.
Audioslave
Audioslave | Foto: Aktuálně.cz

Mezi tyhle pomyslné mantinely se sice vejde tolik skupin, že to může zavánět spíš našeptáváním médiím. V  podstatné věci se ovšem Morello skutečně nemýlí. Deska Revelation je opravdovým návratem k 70. létům.

Audioslave, kteří vznikli na troskách Soundgarden a Rage Against The Machine, toho za pět let existence stihli zatraceně hodně. Tři alba, stovky koncertů včetně vystoupení na Kubě a Chris Cornell se (snad) úspěšně porval se svou závislostí na více či méně legálních podpůrných prostředcích.

V základech albové novinky je hardrockový, funkem zjemněný rytmus, na jehož vrcholcích Cornell vokálně kouzlí. Jeho hlas nese divoké i teskné melodie dopředu jako bojová zástava, Morellovo kytarové kouzlení jim dodává na zajímavosti a úderná rytmická dvojice Tim Commerford a Brad Wilk to celé zezadu hlídá. Přesně a jistě, jak se sluší a patří.

Audioslave předvádějí technicky dokonalou hudbu a tomu všemu vévodí jako hlavní tahoun snad nejlepší zpěvák své generace Chris Cornell. Můžeme jen litovat, že Audioslave odřekli vystoupení na Love Planet.

Revelations je určitě výtečná deska, nejlepší ze všech dosavadních počinů skupiny. Ale také se zároveň zdá, že jsou najednou Audioslave jaksi neuchopitelní, v té hřmotnosti nadpozemští a snad až moc vycizelovaní.

Audioslave
Audioslave | Foto: Aktuálně.cz

Možná příliš naplňují ambici stát se vybroušeným diamantem ve výkladní skříni rocku, jak se o tomhle albu mluví a píše. Ten výbrus je skutečně dokonalý, až podezřele. Trochu bez citu a bez života. Uvidíme, jak se s tím fanoušci vyrovnají.

Ať už se bude opakovat nečekaně dobrý prodej debutu i platinový výsledek druhé desky, nebo možná až příliš odtažitý styl Revelations nepřijmou, Audioslave každopádně dosáhli významného milníku.

Po albu Revelations už by nikdo neměl tvrdit, že jde jen o hlas Soundgarden s doprovodem Rage Against The Machine. Novinka konečně zní jako album skupiny, která je z jednoho kusu.

To ovšem frontmanovi Cornellovi nebrání, abych chystal novou sólovou desku a vstoupil do služeb Jejího Veličenstva. Po devatenácti letech se stane prvním mužem, který nazpívá ústřední skladbu k nové bondovce.

Audioslave: Revelations. CD, 42 minut, vydala firma Sony BMG, 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy