Ameriko záviď, Incubus hrají v Lucerně

Roman Staněk
17. 3. 2007 10:00
Praha - Za mořem plní stadiony a lístky na jejich poslední turné byly zmizely za den. V neděli hrají v pražské Lucerně a vyprodáno prý není.

Alternativní Incubus zná v České republice málokdo. V Americe bourají hitparády se zvukem, který by byl u nás odsouzen do undergroundu. Teď se rozhodli, že udělají šňůru po klubech s osobitější atmosférou a Lucerna je jednou ze zastávek.

Kvintet v čele se zpěvákem a příležitostným malířem Brandonem Boydem i po patnácti letech existence vychází z metalu kombinovaného funky, hip-hopem a dalšími styly tak, jak to umějí dělat jen v Kalifornii. V posledních letech sice nahrazují syrové pasáže spíše melodičtějšími prvky, ale jejich novátorsství je pořád nesporné.

Hranice Hollywoodu překročili po vydání alba S.C.I.E.N.C.E. v roce 1997; bez jakékoli mediální podpory ho prodali stovky tisíc. Turné s kapelami Korn, System of a Down, Black Sabbath, Limp Bizkit nebo s jejich oblíbenými 311 je pak dostalo do povědomí fanoušků po celé Americe.

Incubus: Brandon Boyd (zpěv), Ben Kenney (basa), DJ Kilmore, Jose Pasillas (bicí) a Mike Einziger (kytara)
Incubus: Brandon Boyd (zpěv), Ben Kenney (basa), DJ Kilmore, Jose Pasillas (bicí) a Mike Einziger (kytara) | Foto: Aktuálně.cz

Boyd byl tehdy svlečený do půl těla, s dlouhými dredy a africkým bubnem kolem pasu. Hrajíc na didgeridoo a za doprovodu syrového kytarového zvuku Mika Einzigera rozehříval publikum hardcorovými vypalovačkami.

Ty časy jsou ale pryč. Přišel úspěch a s ním melodičtější pasáže a víc romantických balad, které zasáhnou srdce fanynek. Energie nicméně zůstala, jen má elegantnější akumulátor.

Od té doby už všechna alba dosahovala v prodejnosti na špice amerických hitparád: Make Yourself, Morning View nebo A Crow Left Of A Murder.

Poslední jmenovanou desku ovlivnilo politické dění ve Spojených státech, úvodní singl Megalomaniac mohli slyšet i diváci českých hudebních televizí a některých rádií. Vydání předznamenaly spory s vydavatelstvím Sony Music. Incubus začali mít pocit, že firma omezuje jejich svobodu. Odmítli pro ně udělat další desku a firma je zažalovala; nakonec vše skončilo smírnou cestou

Foto: Brantley Gutierrez / EnjoyIncubus

Do Prahy v neděli přivezou představit svůj zatím poslední počin, Light Grenades. Jeho komerční úspěch je obrovský. Hned po vydání jejich šesté album produkované Brendanem O'Brienem (Pearl Jam, Bob Dylan, Audioslave, Neil Young, Rage Against The Machine) vylétlo na první příčku v žebříčku Top 200 časopisu Billboard.

Na desce se singly Anna Molly a Dig zase přibylo dokonale zahraných slaďáků, kterým vévodí Love Hurts. Názory se různí: metaloví fajnšmekři oceňují špičkový výkon, skalní fandové si u melodických ploužáků rvou vlasy. Ale nová generace fanoušků chrochtá blahem.

Dveře do sálu se otevřou v 19 hodin. britskaá předkapela The Duke Spirit rozezní sál o hodinu později, hlavní hvězdy večera nastoupí na podium ve 21:30.

 

 

Právě se děje

Další zprávy