Albarn chystá oplzlé plus anglické album

kul
19. 8. 2006 0:00
Londýn - Frontman britpopových Blur Damon Albarn to prý s Gorillaz zabalil. Věnuje se novému projektu The Good, The Bad and The Queen i domácí kapele.

Konec populárních Gorillaz oznámil sedmatřicetiletý hudebník v květnu v MTV, ale asi to nebude tak horké. Už nedlouho poté stál s kapelou a animovanými alter egem na pódiu a na podzim se chystá DVD. Pohřbít Gorillaz by byla škoda nejen pro fanoušky, ale i hudební průmysl, loňské album Demon Days svým prodejem drželo nad vodou celosvětový trh s hudbou.

Oficiální stránky projektu Gorillaz

Jisté ale je, že Albarn teď své síly upírá jinam. "Bude to nejodpornější, nejšpinavější a nejoplzlejší rockové album, jaké jsme kdy nahráli," nechal se slyšet baskytarista Blur Alex James.

Foto: EMI

Novinka se nahrává bez kytaristy Grahama Coxona, který dal kapele definitivně vale, a protože Blur netlačí žádné termíny, oficiální vydání alba nebylo stanoveno. Spekuluje se o konci letošního roku. 

Oficiální stránka kapely Blur

Ještě předtím neuvěřitelně pilný Albarn představí projekt The Good, The Bad and The Queen. Do něj přizval bývalého baskytaristu The Clash Paula Simonona, zakladatele Verve Simona Tonga nebo bubeníka Tonyho Allena.

Písně prý skládal v přestávce u Gorillaz. "Je to velmi anglická nahrávka a odráží se v ní všechno, co jsem za posledních deset let od vydání sólového Democrazy zažil," říká Albarn, jenž má na kontě i úspěšné natáčení s hudebníky z Mali a nedávno pro londýnské Národní divadlo složil muzikál.

Foto: EMI

Vydání prvního alba nového projektu, jehož producentem má být Danger Mouse, mimo jiné autor bootlegu Grey Album a hlava Gnarls Barkley, je naplánováno na začátek ledna; první singl by měl nicméně vyjít už v říjnu. V ten měsíc si také The Good, The Bad and The Queen odbudou premiéru před fanoušky na londýnském festivalu Electric Proms.

Prohlédněte si video na stránkách nového projektu The Good, The Bad and The Queen

Společně se Albarnem se tu netrpělivě čeká na další událost: členové znovu oživlé kapely The Who na pětidenní přehlídce, která je odnoží tradičních letních Proms,  uvedou mini operu Wine and Glass o jedenácti skladbách, která pojednává o třech dětech, které si založily rockovou kapelu.

Kdo nestihne zajet do Británie, nemusí litovat, skladby z opery se objeví i na novém albu The Who s pracovním názvem WHO2 - bude to jejich novinka po čtrnácti letech.

 

Právě se děje

Další zprávy