Alanis Morissette představí v Praze novou příchuť

Redakce KUL
5. 5. 2008 16:15
Zpěvačka se chystá na zdejší první samostatný koncert
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Po téměř dekádu starém vystoupení na pražském festivalu Jam se do metropole znovu chystá jedna z nejúspěšnějších zpěvaček všech dob. Čerstvé album Flavors of Entanglement, které má vyjít 2. června, přijede o dva měsíce později - přesně 12. srpna - představit do Kongresového centra.

Spoluautorem a producentem nových skladeb je Guy Sigsworth (Björk, Imogen Heap) a album je první studiovou nahrávkou Alanis Morissette po čtyřech letech.

Nepočítáme-li výběr největších hitů a jubilejní akustickou verzi Jagged Little Pill, navazuje Alanis na album So-Called Chaos.

A zpěvačka na něm jistým způsobem změnila i tvůrčí metodu. "Často skládám retrospektivně," říká Morissette. "Ale tohle jsem psala v reálném čase. Tahle deska mně pomohla dostat se přes křehké chvíle mého života. Každá písnička byla jako záchranný člun."

Alanis Morissette - Underneath

Jejím bezesporu největším dosavadním úspěchem bylo průlomové album Jagged Little Pill, které vyšlo v roce 1995 a obsahovalo několik úspěšných singlů jako Ironic, Head Over Feet nebo You Oughta Know. Alanis Morissette se v té době podařilo trefit mezi rostoucí zájem o zpěvačky - sólové interpretky, který v jistém smyslu odstartovala Suzanne Vega.

Někdejší kanadské teenagerské hvězdičce se výraznější koncentrací hitů a rockovějšími aranžemi podařilo tehdy zastínit konkurentky jako Sheryl Crow nebo Joan Osborne; ovšem žádné další album už nedokázalo na zázrak Jagged Little Pill navázat.

Jak by také mohlo: prodej 28 milionů kusů z něj učinil druhé nejprodávanější album devadesátých let.

Alanis Morissette
Alanis Morissette | Foto: blog.ugo.com

Ovšem i tak se držitelka sedmi cen Grammy dokázala udržet na výsluní, což podpořila i častým skládáním skladeb přímo pro filmy a epizodním účinkováním v seriálech jako Sex ve městě; ve filmu Dogma si dokonce zahrála roli Nejvyššího.

"Neexistuje jiný podobný umělec, který by vás takhle vzal na emocionální pouť, jako je Alanis," tvrdí o ní lichotivě a obdivně zároveň Sigsworth. "Její emoční rozsah je obrovský, naprosto masivní, velikosti vesmíru. Na Richterově stupnici dosahuje desítky a my jsme s ní v epicentru, když vyzpívává celou existenci světa. Může běsnit a být i nepřátelská, zmatená a na dně se zlomeným srdcem, zářivě nostalgická, sensuální, o sobě pochybující - to vše na jednom albu."

Vstupenky jsou už k mání v sítích Ticketpro a Ticketportal - za 990 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy