Ahoj dědo! Víš, že Wohnouti mají DVD?

Michal Pavec
12. 1. 2008 9:00
Kapelu stíhá šílená japonská reportérka
Foto: Sony BMG

Praha - Když afektovaná japonská reportérka přijede do Čech natočit interview s nejoblíbenější kapelou v Zemi vycházejícího slunce, nepochybujte o tom, že se shání po Wohnoutech.

Oblíbená pražská kapela ji na oplátku zaznamenala na své první DVD. Vyšlo už před Vánoci, ale poslouchat se dá po celý rok. 

Příznivec Wohnoutů se chce bavit neotřelou kytarovou hudbou, typickými úlisnými hlásky hlavních protagonistů a všudypřítomnou nadsázkou.

A když ho klan vedený bratry Homoly pozdraví hned v názvu DVD Ahoj dědo - v narážce na aktuální album Polib si dědu - pozná, že je znovu na správné adrese.

Po pěti albech a stovkách hojně navštěvovaných koncertů zůstával skupině Wohnout jediný významný dluh vůči fanouškům - právě natočení koncertu. Jako nutný základ jim posloužilo loňské vystoupení z pražského Veletržního paláce, kde slavili desáté výročí a křtili novou desku.

Foto: Sony BMG

Ale protože jde o seskupení s průměrnou kapelou neslučitelné, nestačilo jim do lisovny odeslat pouze koncert. Neudělali sice z DVD podivuhodnou interaktivní hru, jako se to předloni podařilo Vypsané fixe, ale i tak si s bonusy dost vyhráli.

Režisérem DVD je neoficiální pátý člen kapely Jakub Kohák, kytarista a zpěvák Honza Homola má zase svědomí výtvarnou stránku, včetně úvodního menu.

Fanouškovi -  jehož neustále oslovují "dědo" - připravili Wohnouti třeba fotografickou slide show, kde se mladá kapela po časové lince pomalu sune ke středním letům a od bizarních účesů k úspornějším vlasovým uspořádáním.

V obrazovém sledu nechybí například kytarista a zpěvák Matěj Homola vypodobněn jako Socha svobody se záchodovým zvonem v ruce nebo téměř romantické vyobrazení kapely uprostřed pole s řepkou olejkou.

Foto: Sony BMG

Dědovi Wohnout letmo zamává i ze sekce Biografie, které dominuje zejména představení baskytaristy Jirky Zemánka jakožto všeobecného kutila a zejména pak videorozhodčího ve stolním hokeji.

Ten také ozřejmuje cílovou skupinu DVD: "Myslím, že ho ocení hlavně lidé, kteří mají smysl pro humor na úrovni žáka osmé třídy základní školy. Což přesně máme my," prohlásil před časem Zemánek.

Správné DVD má ale i vlastní příběh. Ten wohnutý se odehrává pod dokumentátorskou taktovkou zmíněné Japonky, která přijela do Česka nejen pro recept na jitrnice, ale hlavně natočit rozhovor s hochy, kvůli nimž se v její zemi omdlívá.

Během doby, kdy reportérka Wohnouty zběsile hledá, skupina stačí představit svůj zákulisní život včetně příprav tanečního dua Egon, které vystupuje na každém koncertu, a tvoří ho ojedinělí mistři parketu baskytarista Zemánek a bubeník "Fenek" Steiner.

Matěj Homola z Wohnoutu
Matěj Homola z Wohnoutu | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Byla by ale škoda prozrazovat víc, kouzlo DVD leží právě v trpělivém pátrání po skrytých detailech a zajímavostech.

Snad lze ještě říct, že fanoušci uvidí ojedinělé vystoupení zpěvačkou Lenkou Dusilovou a finskou kapelou Waltari. Nebo vůbec první vystoupení kapely v pražském klubu Futurum. A o tom, že jde o premiéru, opravdu není pochyb.

Ale už dost řečí, dědo. Kapela proměněná do nul a jedniček už se těší, jak ti po vniknutí do přehrávače nadobro zničí poklidnou penzi.

 

Právě se děje

Další zprávy