Harryho Pottera v USA znají. Blaira ne

Reuters, Hej
16. 8. 2006 12:00
New York - Aktuální průzkum veřejného mínění potvrdil, že Američané znalosti získávají hlavně z časopisů, filmů a televize.
Foto: Česká televize

Když se v USA řekne kupříkladu Homer, automaticky se předpokládá, že se mluví o otci nezdárného Barta Simpsona. Přes šedesát procent respondentů průzkumu bylo schopno označit Barta za syna Homera, ale jen pětina lidí byla schopna jmenovat alespoň jeden z Homérových eposů Illias a Odyssea.

Foto: Aktuálně.cz

Tři čtvrtiny Američanů také dokáží přesně označit alespoň dva trpaslíky ze Sněhurky. Ale jen čtvrtina dokáže jmenovat dva ze členů Nejvyššího soudu.

V lednu jmenovaného soudce Nejvyššího soudu Samuela Alita pak dokáže identifikovat 11 procent Američanů, zatímco dvakrát víc jich zná posledního vítěze televizní show American Idol.

Američané na tom nejsou nejlépe ani se znalostmi v oblasti zahraniční politiky: 57 procent dokáže identifikovat hrdinu knih J. K. Rowlingové Harryho Pottera. Ale jen 50 procent to samé umí s jeho skutečným krajanem, britským ministerským předsedou Tony Blairem.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Fikce má očividně přednost před realitou: Na otázku, z jaké planety pochází Superman, odpovědělo 60 procent dotázaných, že z Kryptonu. Že planeta Merkur je z celé sluneční soustavy nejblíž Slunci, vědělo 37 procent dotázaných.

Průzkum týkající se popkultury uspořádala společnost Zogby International, zmocněná tvůrci nové on-line hry o popkultuře nazvané Zlatá horečka. Ti vyzpovídali 1 213 lidí z celých Spojených států.

 

Právě se děje

Další zprávy