Znásilněné, čekající, osamělé

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 3. 2006 18:30
Tv tipy - Dva dokumenty z Jednoho světa a film Intimita; to jsou tři portréty žen ztracených v dnešním světě.

Tento týden začal Jeden svět, mezinárodní filmový festival o lidských právech. Potrvá až do 9. března a nabídne celkem 118 dokumentů ze 40 zemí světa. K festivalu odkazuje i nedělní komponovaný večer ČT2 na téma Ženy a násilí. V jeho rámci budou odvysílány dva dokumenty o porušování lidských práv žen.

Jeden svět bude i v televizi
Jeden svět bude i v televizi | Foto: Jeden svět

Moje milovaná holčička: ČT2, neděle 20.00

Prvním z nich je vítězný snímek loňského ročníku, norský dokument Moje milovaná holčička. Snímek režisérky Brit Jorunn Hundsnesové vypráví o ženě, kterou její otec odmala znásilňoval. Zoufalou ženu dohnalo zneužívání až k zavraždění otce, za které byla odsouzena na sedm let . Třiatřicetiletá Sigrid Beate se ve filmu spolu se svou matkou a manželem snaží přijít na to, proč k tragédii došlo a jestli se jí dalo zabránit.

Nima: ČT2, neděle 21.40

V rámci večera uvede ČT2 od 21.40 ještě patnáctiminutový nizozemský dokument Nima - o somálské dívce, která utekla před válkou ve své vlasti a již několik let žije v nizozemském uprchlickém táboře, kde čeká na rozhodnutí o udělení azylu.

Intimita
Intimita | Foto: Aktuálně.cz

Intimita: ČT 2, neděle 23.15

Francouzsko-britské drama bylo v roce 2000 oceněno Zlatým a Stříbrným Medvědem na berlínském filmovém festivalu. V témže roce ho uvedl karlovarský festival. Mimořádné dílo je pro svou kontroverznost srovnáváno s filmem Pornografický vztah či s Hanekeho Pianistkou.

Příběh ze současného Londýna je dílem režiséra Patrice Chéreaua (Královna Margot). Vypráví o vztahu založeném pouze na sexu; ve chvíli, kdy jeden z dvojice touží posunout jej někam dál, se všechno hroutí. Film plný sexuálně otevřených scén ovšem paradoxně vypráví spíše o lidské osamělosti a odcizení...

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy