Zlatý střevíček si ve Zlíně nazula česká Karkulka

Kultura Kultura, Red Kul
6. 6. 2009 22:40
Nejlepší hraný film pro děti: Kdopak by se vlka bál
Kdopak by se vlka bál
Kdopak by se vlka bál | Foto: Bionaut

Zlín - Mezinárodní festival pro děti a mládež ve Zlíně zná své vítěze a  a je mezi nimi i český snímek.

Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro děti v sobotu převzala režisérka Maria Procházková za rodinný snímek Kdopak by se vlka bál.

Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro mládež získala dánská režisérka Lotte Svendsenová za film Max trapný; odnesl si i uznání ekumenické poroty.

Nejlepším animovaným snímkem se stala Pošta! německých režisérů Christiana Asmussena a Matthiase Bruhna.

Do soutěžní sekce hraného filmu se letos probojovaly dva české filmy. Kromě Vlka to byla i pohádka Miloslava Šmídmajera Peklo s princeznou. Tento snímek získal hlavní cenu dětské poroty, z hraných filmů se nejvíce líbil i divácké obci.

 
Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Otec na mě neměl žádný vliv, hřímal Buňuel junior
Vycházející hvězda: U Deppa se mi srdce nerozbuší
Tim Curry: Disney dětem lže, že svět je jen růžový

"Dlouho nepamatuji, že by vyhrály dva české filmy právě v hlavní soutěži. Je vidět, že ještě umíme v Čechách dělat dětské filmy," říká umělecký šéf festivalu Petr Koliha.

Procházková se snímkem Kdopak by se vlka bál zaujala v soutěži Generation Kplus na letošním Berlinale a i vyhrála na letošním plzeňském festivalu Finále.

kritiky ceněný snímke, který ovšem vyšel naprázdno při Českých lvech, vypráví o malé Terezce, která dětskýma očima sleduje krizi vztahu svých rodičů. Paralelní komentář k příběhu podává její oblíbená pohádka o Červené Karkulce.

Největším konkurentem filmu byl podle poroty japonský snímek Škola s prasátkem o živém tvorovi, který má pomáhat při výuce; nakonec dostal cenu města Zlína. 

"Jsme moc rádi. Přestože já si nemyslím, že film je úplně dětský, ale pro celou rodinu, patří na takový festival. Byli jsme tady na dvou projekcích, zažili jsme reakce publika, takže z toho máme velikou radost," reagovala režisérka.

Foto: Aktuálně.cz

Její slova nepřímo potvrdili i porotci. Šéf hlavní poroty Nick Holdsworth řekl, že dost snímků bylo až nedětsky drsných a dovede si je představit na festivalech "pro dospělé".

Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež si odnesl jeden z nejuznávanějších českých herců Lubomír Lipský.

Cenu v soutěži evropských debutů má snímek italského režiséra Marca Pontecorva Pa-ra-da , ve kterém francouzsko-alžírský klaun zachraňuje rumunské děti před gangy; autor za něj byl už oceněn na festivalu v Benátkách.

Mezinárodní porota pro hraný film zemí Visegrádu udělila Cenu ministra kultury ČR celovečernímu slovenskému film podle stejnojmenné novely Petra Pišťanka Muzika v režii Juraje Nvoty. Cenu Dona Quijota obdrželi španělští Zbabělci režisérů Josého Corbacha a Juana Cruze.

Z animovaných filmů se divákům nejvíce líbila estonská Mrkev na pláži v režii Pärtela Talla.

Do soutěže bylo letos zařazeno 199 snímků v pěti soutěžních sekcích: mezinárodní soutěž hraných filmů pro děti, mezinárodní soutěž hraných filmů pro mládež, mezinárodní soutěž hraných filmů pro děti a mládež, přehlídka zemí Visegrádu a soutěž evropských debutů.

Filmy hodnotilo osm porot, na  galavečeru bylo uděleno 16 cen.

Letošní ročník byl věnován španělské kinematografii. porto přijel syn slavného otce, Juan Luis Buňuel. k dalším hostům patřili Tim Curry a nastupující hvězda AnnaSophia Robbová známá třeba z Karlíka a továrny na čekoládu.

 

Právě se děje

Další zprávy