Zlatý kompas zatím doma ukazuje na propadák

Reuters, Hej
10. 12. 2007 16:45
V amerických kinech naplno propukly Vánoce

Los Angeles - Zlatý kompas, rodinná fantasy s Nicole Kidmanovou a Danielem Craigem za 180 milionů dolarů, svou misi o prvním americkém víkendu nesplnil. Sice získal první místo, ale vydělal pouhých 26,1 milionu dolarů.

Time Warner přitom očekával, že film by za první tři dny mohl vydělat částku mezi 30 a 40 miliony dolarů. "Je to trochu zklamání," přiznává Rolf Mittweg, prezident distribučních a marketingových operací v New Line Cinema.

Zlatý kompas je sice další adaptací úspěšné fantasy, v kině ale nedosáhl na úspěch příbuzných: Harryho Pottera, Letopisů Narnie, natož Pána prstenů.

Kouzelná romance
Kouzelná romance | Foto: Falcon

Neprospěly mu slabé recenze ani protesty konzervativních katolíků, které se sice nakonec zmírnily, ale přesto premiéru provázely;  například Letopisy Narnie vstoupily do kin naopak s masivní podporou křesťanských skupin.

Zlatý kompas má mnohem blíž k chudým výdělkům Eragonu, který loni v prosinci o prvním víkendu vydělal 23,2 milionu dolarů.

Zlatý kompas byl tento víkend jedinou novinkou. Je adaptací prvního dílu románové trilogie Philipa Pullmana Jeho temné esence, která se odehrává v alternativním světě řízeném rigidní náboženskou skupinou.

Průzkumy spokojenosti s filmem prý byly příznivé, i když Mittweg odmítnul jít do detailů. Teď doufá, že si film doporučí spokojení diváci a tím přitáhnou větší zájem;  pomoci by mohly i nadcházející vánoční prázdniny.

Film už měl premiéru i v zahraničí v celkem 25 zemích a vede si tam o poznání líp se sumou 55 milionů dolarů. První místo uhájil v Británii, Španělsku a Francii.

Zahraniční prodeje už společnosti New Line pokryly 60 procent rozpočtu. Další díl přidali investoři a daňové úlevy, z rozpočtu už jsou tak prý pokryté nejméně tři čtvrtiny.

Keira Knightley v Pokání
Keira Knightley v Pokání | Foto: Working Title

Zlatý kompas není jediný velkorozpočtový film, který si teď v žebříčku stojí oproti předpokladům hůř. Padesátimilionová sága Beowulf má za čtyři týdny od premiéry na kontě 76 milionů dolarů a aktuálně je na pátém místě.

Společnost Paramount doufá alespoň v prolomení stomilionové hranice, nicméně i animovanému spektáklu to částečně vynahrazují zahraniční tržby.

Filmové předvánoční třeštění za mořem má ale nejen poražené: třeba romantická komedie Kouzelná romance z dílny Walta Disneyho už vydělala 83,9 milionů dolarů a podle řady expertů má na dobytí hranice 150 milionů dolarů; aktuálně jí patří druhé místo. Rozpočet filmu nicméně není znám, společnost Disney tyto údaje nezveřejňuje.

Nejen s Kouzelnou romancí už do severoamerických kin naplno pronikly Vánoce: třetí a čtvrté místo víkendového žebříčku obsadily komedie This Christmas a Fred Claus.

Jako by se diváci unavení velkorozpočtovými spektákly přelili do klubových kin. Dobře si vedla i ceněná komedie Juno, která v limitované síti sedmi newyorských sálů vydělala 420 tisíc dolarů.

Pokání s Keirou Knightley a Jamesem McAvoyem je v USA zatím k vidění v pouhých 32 kinech, i tak ale už vydělalo 815 tisíc dolarů. Bodoval i Skafandr a motýl či drama Savages.

 

Právě se děje

Další zprávy