Zlatý kompas prý špatně ukazuje na katolíky

Hej, krk
30. 11. 2007 11:05
Do kin jde film milionkrát horší než Harry Potter
Nicole Kidmanová ve filmu Zlatý kompas
Nicole Kidmanová ve filmu Zlatý kompas | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Fantasy Zlatý kompas vstoupí za týden do světových kin s podobnou a zdánlivě ideální výbavou jako Šifra mistra Leonarda: velká hvězda a útoky ze strany církve. Pro rodinný snímek to ale může být problém, hlavně ve Spojených státech.

Ve filmu se znovu sejde agent 007 Bond Daniel Craig se svou bond girl Evou Greenovou. Hlavní hvězdou snímku je ale Nicol Kidmanová v roli zlé čarodějnice paní Coulterové.

Fantastický příběh je adaptací prvního dílu trilogie Philipa Pullmana Jeho temné esence.

V zemi připomínající Anglii 19. století se zastavil čas a vládne tu přísná církev. Tady se odehrávají příhody dvanáctileté Lyry, jež v doprovodu svého strážného "daemona" Pantalaimona (přezdívaného Pantík či Pant) podniká dobrodružnou pouť rozličnými světy.

Ve zfilmované knize chce zachránit svého kamaráda Rogera,  zjistit, proč tolik dětí mizí u severního pólu, a také kde se skrývá tajemná substance, která vyvažuje dobro a zlo.

Philip Pullman
Philip Pullman | Foto: Wiki

Režisérem filmu s rozpočtem 180 milionů dolarů je Chris Weitz, který má na kontě Prci, prci, prcičky i adaptaci Hornbyho knihy Jak na věc.
 
Pullman církvi leží v žaludku už delší dobu. Jeho knihám a automaticky tedy i filmu řada kritiků vyčítá, že ukazuje církev jen jako mocenskou organizaci a propaguje ateismus - což může zvláště v  Americe vzbudit velký rozruch. Prý děti nabádá, aby nevěřily v Boha, a brojí proti křesťanství, a katolictví zvlášť.

William Donohue, hlava americké Katolické ligy, už podle USA Today vyzval rodiče, aby děti před Zlatým kompasem uchránili. "Film určitě bude stejně antikřesťanský jako jeho předloha," říká.

Katolická liga vydala spisek Zlatý kompas odhalen, v němž Pullmana obviňuje z celkem pětadevadesáti napadení víry. Kopie už byly rozdistribuovány do všech katolických kostelů v zemi.

Na film se ale paradoxně netěší ani američtí ateisté: těm se pro změnu zdá, že není tak radikálně protináboženský jako předloha. "Není už dost proti Bohu ani proticírkevní," stěžuje si prezidentka organizace Američtí ateisté Ellen Johnson.

Foto: Archiv

Do boje znesvářených stran smířlivě vstoupili tvůrci. "O filmu i předloze už se řekla spousta nepřesností a omylů. Je to překvapivé, protože ho ještě nikdo neměl šanci vidět," obhajuje ho Robert Pini ze studia New Line Cinema v otevřeném dopisu.

"Zlatý kompas propaguje lásku, přátelství, dobro, statečnost a toleranci. A řada náboženských autorit včetně arcibiskupa z Canterbury už ocenila duchovní hloubku díla," píše v listu.

Církev ale ví své. "Milionkrát horší než Harry Potter," napsal už dřív o trilogii britský list The Catholic Herald.

V roce 2001 dostaly Jeho temné esence - resp. závěrečný díl Jantarové kukátko - Whithbreadovu cenu nejen v dětské kategorii, ale i jako takzvaná Kniha roku. Prý jako první kniha pro malé a mladé čtenáře dosáhly takového úspěchu.

Ale Pullmanova trilogie se stejně zamlouvá i dospělým a kritika se často ptá, kam autora zařadit. Jako referenční body se zmiňují Tolkien a Rowlingová, ale i King a Dickens. 

Fantazii a obraznost mají rady děti, narážky na mytologii, náboženství, filozofii, dějiny kultury si vychutná spíše dospělý.

I český nakladatel Argo, který připravil znovu celou trilogii k souhrnnému vydání v novém překladu Dominiky Křesťanové, tak přebral strategii ze zahraničí a vydává Pullmana s dvěma podobami obálky. Na pultech už je Zlatý Kompas (původně Světla Severu) a Jedinečný nůž, Kukátko se chystá.

 

Právě se děje

Další zprávy