Zemřel Rusakov. Zajíc a vlk osiřeli

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 8. 2006 11:00
Moskva - Po Vjačeslavu Kotěnočkinovi zemřel ve věku 84 let výtvarník Světozar Rusakov, druhý autor seriálu Jen počkej, zajíci. Uvnitř: HISTORIE SERIÁLU
Foto: www.animator.ru

U obrazovek i ve tmavých sálech socialistických kin bavil při sledování groteskních eskapád nerovné animované dvojice několik generací nejen v bývalém Sovětském svazu, ale i ve zbytku východního bloku včetně tehdejšího Československa.

Režisér Vjačeslav Kotěnočkin zemřel před čtyřmi lety. S Rusakovem tedy odchází i druhý hlavní autor populárních grotesek. Oba tvůrci vždycky odmítali, že vznikly coby objednávka z Kremlu jako socialistický protiklad Toma a Jerryho.

První díl animovaného seriálu o zlém chuligánu Vlkovi a hodném pionýru Zajícovi byl odvysílán v roce 1968. Poté vzniklo patnáct epizod a během devadesátých let ještě dalších pět. Fandilo se pochopitelně zejména drsňáku Vlkovi - s nenapodobitelnou ležérní chůzí, cigárkem v koutku úst a zejména větou "nu pogodi".

I sám Rusakov ho prý měl radši; jeho předlohou byl chuligán, který ho kdysi předběhl ve frontě na lístky do kina. "Zajíc byl spíš takový čestný pionýr. Vlk byl sám o sobě hodně směšný, nikdy mu nevyšla žádná nástraha na Zajíce, ale možná proto byl tak sympatický," řekl loni Českému rozhlasu.

Rusakovi nicméně populární postavičky příliš slávy ani peněz nepřinesly. Nikdy nebyl členem komunistické strany a dceru měl v emigraci ve Francii. Sovětské úřady mu znepříjemňovaly život, jak se dalo, měl problémy s KGB.

Jen počkej!
Jen počkej! | Foto: Aktuálně.cz

Nikdy tak nedoprovodil svůj seriál do zahraničí - místo něj jezdil jen Kotěnočkin. Rusakov zatím žil v panelákovém bytě v Moskvě - se ženou a svým metrovým leguánem.

"Byli jsme závislí na tom, kdo nám co dal, jestli jsem prodal nějaké akvarely nebo olejomalby," řekl v rozhovoru pro týdeník Reflex. "Z používání Vlka a Zajíce v reklamě, z prodeje hraček jsem neměl ani rubl. Nedávno ale v Rusku schválili autorský zákon a musím říct, že náš život se velmi změnil," pochvaloval si nové poměry.

V červnu byly na zlínském filmovém festivalu představeny nové díly seriálu Jen počkej. Jejich autorem je syn Vjačeslava Kotěnočkina - Alexej Kotěnočkin. Světozar Rusakov se na nových dílech podle jeho slov ještě podílel.

Jen počkej!
Jen počkej! | Foto: Aktuálně.cz

"Je mu ale třiaosmdesát a je vážně nemocný," řekl Kotěnočkin junior deníku Aktuálně v červnu ve Zlíně. "Na začátku nám prodal práva, ale dal nám i výkresy a náčrty, spolupracoval."

Kotěnočkin junior připravuje také seriál, v němž si potomci Vlka a Zajíce prohodí role - malý Zajíc bude zlý, zatímco Vlk ten hodný.

Rusakov podle ČRo1 Radiožurnál zemřel včera, pohřeb má už dnes v Moskvě.

 

Právě se děje

Další zprávy