Zemřel kameraman francouzské nové vlny Raoul Coutard

ČTK ČTK
9. 11. 2016 1:06
Kameraman Raoul Coutard, který v úterý zemřel ve věku 92 let, spolupracoval s režiséry francouzské nové vlny Jeanem-Lucem Godardem a Francoisem Truffautem a podílel se na některých z jejich nejslavnějších filmů. Za svůj život natočil přes sedmdesát filmů. Původně začínal jako fotograf. Za svou práci obdržel mnoho cen včetně Césara a ocenění na festivalu v Cannes.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Profimedia.cz

Paříž - Ve věku 92 let v úterý zemřel francouzský kameraman Raoul Coutard, který spolupracoval s režiséry francouzské nové vlny Jeanem-Lucem Godardem či Françoisem Truffautem. S odvoláním na umělcovu rodinu o tom v úterý informovala agentura AFP.

Coutard se v 50. a 60. letech coby kameraman podílel na nejslavnějších dílech nové vlny, například na Godardových filmech U konce s dechem, Žena je žena či Žít svůj život a Truffautových snímcích Střílejte na pianistu, Jules a Jim či Hebká kůže.

Kromě těchto dvou předních tvůrců nové vlny ale Coutard spolupracoval i s mnoha dalšími známými režiséry, například s Pierrem Schoendorfferem, Jacquesem Demym či Costou-Gavrasem. Za svůj život se podílel na vzniku více než sedmdesáti filmů.

Coutard se narodil v roce 1924 v Paříži. Kariéru začal jako fotograf, v 50. letech se ale dostal k filmu, kterému zůstal věrný už celý život. Zemřel v úterý po dlouhé nemoci v nemocnici nedaleko Bayonne na jihozápadě Francie, kde v posledních letech žil.

Za svou práci Coutard obdržel mnoho cen, v roce 1978 například Césara za nejlepší kameru. Několikrát ho ocenili i na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes.

 

Právě se děje

Další zprávy