Zemřel herec Jiří Holý: agent, kapitalista a zlý král

Kultura ČTK Kultura, ČTK, Red Kul
12. 11. 2009 12:09
Záporáky často mluvil i v dabingu
Foto: Aktuálně.cz

Praha -  Ve věku 86 let zemřel ve středu zemřel po krátké hospitalizaci divadelní a filmový herec Jiří Holý. Diváci si ho pamatují jako výrazného „záporáka" - z divadla, filmu i televize. Mezi jeho slavné figury patří majitel baru White Lines Arnold Hackl, kapitalista a agent v Majoru Zemanovi,  nebo chamtivý Král ze Zlatovlásky.

Rodák ze slovenského Ružomberoku absolvoval dvouletou obchodní akademii na přání otce, poté však nastoupil na UMPRUM na katedru grafiky a malířství; záhy ale byly vysoké školy uzavřeny. Ještě za války stačil vstoupit do ochotnického souboru Nezávislého divadla jako amatér.

Po počátečních angažmá v českých oblastních divadlech zakotvil v souboru Divadla E. F. Buriana v Praze, kde hrál až do odchodu do důchodu v roce 1986. Na jevišti vytvořil v klasickém i moderním repertoáru velké charaktery, postavy rozporuplné i hrdinské.

Často ztělesňoval krále (Richard III., Král Lear), generály, vojáky, ale i zločince:  fyziognomie mu dovolila věrně hrát muže razantních postojů s nesmlouvavým výrazem a hlasem. Postupně se stal představitelem vyhraněných záporných rolí, s nimiž se uplatnil ve filmu a televizi.

V roce 1947 debutoval před kamerou v komedii Čtenáři a jejich svět, v roce 1952 přichází vedlejší role v Anně proletářce. Klíčovou byla pro něj role Petra Kaly galapetra, v jehož pouzdře objeví pohraničníci samopal; tu mu svěřil Karel Kachyňa v Králi Šumavy z roku 1959.

Foto: Aktuálně.cz

Od počátku 60. let hrál ve filmu pravidelně; objevil se ve slavných snímcích Kladivo na čarodějnice i v Atentátu, ale také v kriminálkách jako Jeden z nich je vrah.

V seriálovém filmu Partie krásného dragouna (1970) je coby majitel červených rajtek chycen pro vraždu své tety. Hrál ve filmech a seriálech Dny zrady, Sokolovo, Zelené obzory, Rodáci či Velká sázka o malé pivo, ale i v porevolučním dramatu Je třeba zabít Sekala.

Oblíbený byl i v dabingu: namluvil císaře Palpatina ve vesmírné sáze Hvězdných válek, je znám coby hlas zločineckých bossů v Podrazu či Smrtonosné zbrani (jihoafrický velvyslanec).

Herectví vyučoval v Brně na JAMU a na pražské konzervatoři. Výtvarný talent v prvních letech herectví uplatnil i při scénografii či jako kostýmní výtvarník.

 

Právě se děje

Další zprávy