Zdeněk Svěrák sbíral lahve v Madridu

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 4. 2008 11:30
Vratné lahve zahájily přehlídku evropských hitů
Vratné lahve v Madridu
Vratné lahve v Madridu | Foto: České filmové centrum

Madrid - Režisér Jan Svěrák s hercem Janem Budařem v pátek zahájili ve španělském Madridu přehlídku evropských filmů Picture Europe! Na Vratné lahve, nejúspěšnější český film posledních let, se přišlo podívat 400 diváků.

Vratné lahve v českých kinech vidělo více než milion diváků a utržily na vstupenkách 100 milionů korun. Zdeněk Svěrák v nich hraje učitele na penzi, který si začne přivydělávat ve výkupu lahví místního supermarketu.

"Nečekal jsem, že přijde tolik Španělů v pátek večer na jim v podstatě neznámý film," prohlásil Jan Svěrák. Vratné lahve se kvůli velkému zájmu dokonce promítaly ve větším sále, než se původně plánovalo. Jejich režisér s Budařem se následně zúčastnili i besedy s diváky.

Vratné lahve v Madridu
Vratné lahve v Madridu | Foto: České filmové centrum

"Jan Budař na ně udělal velký dojem díky své hravé znalosti španělského jazyka," říká Jana Černík, která byla projekci přítomna za České filmové centrum, jež je členem pořádající organizace European Film Promotion.

Po Mnichově a Kodani je španělský Madrid posledním městem, kde organizátoři přehlídky European Film Promotion (EFP) prezentovali filmy, o kterých se často ani neví, že jsou nejúspěšnější v zemi svého vzniku.

Přehlídka Picture Europe! si ale neklade za cíl představit národní kasovní trháky jen běžným divákům. V Madridu mohli Vratné lahve vidět i místní distributoři a majitelé kin.

"Jsem spokojený, že EFP dbá, aby kromě běžného publika viděli můj film i potenciální distributoři, " dodal režisér a producent Svěrák po zahájení.

Přehlídka Picture Europe! poběží v Madridu do 17.dubna a představí celkem 13 nejúspěšnějších evropských filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy