Vratné lahve zahájí přehlídku evropských hitů

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 3. 2008 10:15
Svěrák má oslovit široké vrstvy starého kontinentu
Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Praha - Madridskou přehlídku Picture Europe! s  podtitulem To nejlepší z evropského filmu 2008 zahájí 11. dubna české Vratné lahve, podle organizátorů za dozoru režiséra Jana Svěráka.

Festival nabídne třináct současných evropských filmových hitů. Organizátoři je vybírají na základě úspěšnosti v zemi původu i na základě diváckého potenciálu v dalších zemích. Vratné lahve na přehlídku vysílá České filmové centrum, které je členem pořádající organizace European Film Promotion.

"Bude to zářivé zahájení s hořkosladkou českou komedií Vratné lahve, která vypráví o starém muži, který se vyrovnává se svou smrtelností a hledá smysl života v důchodovém věku," zní v tiskových materiálech přehlídky, která Svěrákův film oceněný právě na Českých lvech označuje za "vtipný a jazykově podmanivý snímek."

Foto: Ondřej Besperát

Vratné lahve už bodovaly loni na karlovarském festivalu, divácké ceny jim připadly i na zahraničních přehlídkách v Hamburku a Cottbusu. V Česku je vidělo 1,2 milionu lidí.

"Každá země má své hvězdy a své filmové hity, které se zřídka podívají za hranice. Picture Europe! oslovuje široké divácké vrstvy a ukazuje jim, jak kopmlexní, vzrušující, dojemné a zábavné příběhy vznikají na našem kontinentě," říkají organizátoři.

Zakončovacím snímkem přehlídky bude bulharský Strážce mrtvých od režiséra Iljana Simeonova. Film nominovaný za Bulharsko na Oscara pojednává o válkou zasaženém Balkáně.

Umění plakat
Umění plakat | Foto: Aerofilms

Přehlídka uvede i další snímky, které některé evropské země vyslaly do oscarového boje; z něj nakonec vítězně vyšla rakouská Ďáblova dílna.

Je mezi nimi i dánské Umění plakat, které na jaře vstoupí do českých kin.  Debut Petera Schnau Fogse vypráví syrový příběh o dětském zneužívání v jedné obyčejné rodině ze 60. let, za což získal už 16 národních i mezinárodních cen.

Za Řecko tu bude k vidění Eduart od Angeliki Antoniou, na programu je i estonská Třída, která byla k vidění už na karlovarském festivalu.

Akci pořádá organizace European Film Promotion s finanční podporu programu Evropské unie Media. Má tři fáze - první už proběhla v německém Mnichově, v půli března se přestěhuje do dánské Kodaně a vyvrcholí v dubnu v Madridu.

 

Právě se děje

Další zprávy