Zazněl poslední aplaus pro Věru Galatíkovou

djl
3. 1. 2008 15:30
S herečkou se loučilo plné Národní divadlo
Z rozloučení s Věrou Galatíkovou
Z rozloučení s Věrou Galatíkovou | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Národní divadlo se ve čtvrtek rozloučilo se svou herečkou Věrou Galatíkovou. Zemřela po boji s rakovinou 21. prosince 2007 ve věku 69 let.

V první řadě usedli pozůstalí včetně jejího muže, herce Ladislava Freje, dcery Kristýny a syna Ladislava. Nechyběli kolegové ze scén, kterými prošla. V projevech na ni vzpomínala Táňa Fischerová, Jan Kačera nebo Ivan Řezáč.

V celém divadle zbývalo pro zájem veřejnosti jen několik volných míst. Živě tu zněl zpěv Petra a Hany Ulrychových, ze záznamu zazněla nahrávka z Višňového sadu v Činoherním klubu, kde Galatíková hrála v 60. letech.

Jako první z řečníků vystoupil šéf činohry Michal Dočekal. I on paradoxně připomněl jiné role než na první scéně.

"Věra Galatíková pro mne bude navždy žít v nezapomenutelném výkonu v Údolí včel Vladimíra Körnera či v Přeletu nad Kukaččím hnízdem režiséra Vymětala," řekl na rozloučenou s herečkou, která se proslavila i jako dabérka Francouzsky Girardotové.

Na rozdíl od ní ale neměla s rakovinou tolik štěstí. Táňa Fišerová na konci své řeči citovala SMS zprávu, kterou jí Věra Galatíková zaslala poté, co se dověděla, že její nemoc už nelze vyléčit.

"Drahá Táňo, dnes mě otevřeli a hned zase zavřeli. Je to rozlezlé po celé plíci, takže konec," napsala jí tehdy herečka, která nakonec odmítla chemoterapii.

Fišerová vyzdvihla i to, s jakým klidem Galatíková s nemocí bojovala. "Po celou dobu rozdávala lásku své rodině i známým. Až na konci dala najevo, jak ve skutečnosti trpí."

Nejvíce emocí však u přítomných vyvolala nahrávka, kterou herečka adresovala svému muži. Zopakovala zde důvody, proč odmítla chemoterapii, a veskrze kladně ohodnotila šťastné soužití s Ladislavem Frejem.

"Chci si užít premiéru své dcery, první vnouče, i to druhé, které je na cestě. Jsem připravená, klidná a zamilovaná do své rodiny. Tvoje Věra," řekla klidným a připraveným hlasem.

Dále čtěte: Zemřela herečka Věra Galatíková. Tak, jak chtěla

 

Právě se děje

Další zprávy