Závěrečný filmový Potter bude asi dvoudílný

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 1. 2008 16:40
Ujme se režie posledního dílu Guillermo del Torro?
Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004)
Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004) | Foto: www.imdb.com

Praha - Vatikánský tisk právě znovu otevřel diskusi, jestli je Harry Potter nástrojem božím, nebo spíš ďáblovým. Asi je tak nepotěší zpráva, že závěrečný sedmý film, který přijde do kin v roce 2010, bude podle zpráv agentur nejspíš dvoudílný.

Fanoušci tak budou vystaveni svádění a rozmývání hranic mezi dobrem a zlem nejméně čtyři hodiny. Producenti to vysvětlují především rozsáhlostí literární předlohy.

"Je jednoduše nemožné začlenit všechny důležité peripetie předlohy do kratšího než čtyřhodinového filmu," okomentovala zprávu sama J. K. Rowlingová, autorka sedmidílné knižní série, která se ve světě završila loni v červenci.

Předchozí filmové adaptace byly často kritizovány právě za to, jak zestručňují předlohy a kolik postav i důležitých momentů v nich chybí.

Od věci ale není ani vysvětlení, že dva filmy rozhodně mohou vydělat víc než jeden. A zrovna od závěru potterovské série, v níž vyvrcholí osudy malého čaroděje, lze očekávat, že si ho řada diváků nenechá ujít.

J. K. Rowlingová na autogramiádě v Los Angeles
J. K. Rowlingová na autogramiádě v Los Angeles | Foto: Reuters

Zatímco šestý díl série stejně jako pátý režíruje David Yates, o režii sedmého ještě není rozhodnuto. Lze si ale tipnout, že bude svěřen britskému režisérovi.

První dva ještě výrazně dětské filmy natočil Američan Chris Columbus, režie třetího snímku se ujal Mexičan Alfonso Cuaron; jeho práci také řada fanoušků považuje za nejzdařilejší.

Zbytek už byl v britské režii - čtvrtý díl Ohnivý pohár měl na starost Mike Newell, pátý zmíněný Yates. I ústřední trojicí jsou ostatně Britové; nemluvě o hvězdně britském obsazení dalších rolí.

Nebo se Harry Potter tentokrát opět představí v mexické režii? Podle dalších informací je ve hře i Guillermo del Torro, autor Hellboye či Faunova labyrintu. Režisér už dříve oznámil, že by mu režírování Harryho Pottera nebylo proti mysli.

V rozhovoru pro blogovou stránku MTV se vyjádřil ještě jednoznačněji. "O tu látku se hodně zajímám, zvlášť teď, kdy je ta série o dost temnější než na začátku," řekl pro MTV. "Také jsem poslední díl série koupil mé dceři, už mě žádala, kdy jí ho konečně dám - sám jsem se do něj začetl. Ten závěr mne dojmul, končí to jako Dickensovy romány."

Foto: nakladatelství Albatros
Čtěte také: Poslední Harry Potter česky? Vyjde až 31. ledna

Čeští fanoušci potterovské série, kteří nemají přístup na web nebo žili poslední půlrok na Marsu, už se mohou začít těšit na 31. leden. To se má na knihkupeckých pultech konečně objevit překlad posledního dílu Harry Potter a Relikvie smrti.

Na listopad je pak plánována světová premiéra filmové podoby předchozího šestého dílu, Harry Potter a Princ dvojí krve. Tady už všichni čtenáři vědí, že jde o díl zlomový: Harry políbí Ginny, Ron se sblíží s Levandulí Brownovou a někdo velmi důležitý zemře.

 

Právě se děje

Další zprávy