Zahrál jsem si u Hřebejka. Za chlebíček

Ondřej Besperát
29. 1. 2008 15:43
Režisér pozval fotografy - aby si je natočil
JIří Macháček a Emiília Vašáryová. Ve filmu moderátor předpovědi počasí Oskar a populární zpěvačka Nora.
JIří Macháček a Emiília Vašáryová. Ve filmu moderátor předpovědi počasí Oskar a populární zpěvačka Nora. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vy si nás vyfotíte a my si vás zatím natočíme, přivítal režisér Jan Hřebejk "na place" novináře. V televizních studiích Sazky ve Vysočanech byl v pondělí mediální den na natáčení filmu Nestyda.

Nový film točí nejproduktivnější domácí režisér podle scénáře Michala Viewegha, který použil motivy ze své knížky Povídky o manželství a sexu.

Čtěte více: Hřebejk točí podle Viewegha

Ale mělo to háček. Do svého filmu potřeboval Hřebejk udělat záběr, v němž hlavní hrdinové - televizní moderátor předpovědi počasí a úspěšná zpěvačka - pózují bulvárním fotografům. A tak zatímco se Jiří Macháček a Emília Vašáryová několik minut usmívali do našich objektivů, pobíhal okolo Jan Malíř s asistenty kamery, kteří natáčeli nás, fotografy celebrit.

"Máme bleskat nebo ne?" křikne kolega z agentury na režiséra. "Bleskejte, je to efektní," odpoví Hřebejk. Závěrky foťáků rachotí, snímky zachycují sebemenší pohyb očí. "Honzo Macháčku, ještě pusu, prosíme!" ujme se kolegyně Lucie režie tak, jak to umíme z červených koberců filmových premiér nebo festivalů.

Novináři nejsou zdaleka jediní, koho Hřebejk při natáčení Nestydy šikovně využil. Minulé pondělí natočil v Plzni po koncertě Hany Hegerové v divadle J. K. Tyla ovace publika ve stoje. Namísto šansoniérky přebírala na jevišti květiny Emília Vašáryová, která hraje ve filmu zpěvačku Noru.

"Kdybychom chtěli zaplnit divadlo jen kvůli natáčení, stálo by nás to třičtvrtě milionu," obhajuje režisér svoji lest na plzeňské posluchače.

Michal Viewegh a Jan Hřebejk. Scenárista a režisér.
Michal Viewegh a Jan Hřebejk. Scenárista a režisér. | Foto: Ondřej Besperát

"Stop, dobrý, děkujeme!" končí Hřebejk naše účinkování ve filmu. "V zasedačce jsou pro vás nachystané nějaké chlebíčky," dodá. Záběr je natočen, štáb může jít na oběd.

Po něm se točil začátek filmu, kde se v jednom záběru setkali například Halina Pawlovská, Petr Čtvrtníček, Milan Štaindler nebo Přemek Podlaha. Taky autor předlohy Michal Viewegh dostal příležitost projít se před kamerou.

Natáčet bude Hřebejk se svými herci do 20. února. Premiéru by měl mít Nestyda 9. října tohoto roku. Půjdu se podívat, jestli mne nevystřihli.

 

Právě se děje

Další zprávy