Hřebejk zase otvírá manufakturu. S Vieweghem

Jitka Gráfová
7. 1. 2008 17:00
Začíná natáčení rodinné komedie Nestyda
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Co vznikne, když se spojí nejprodávanější český spisovatel a nejplodnější český režisér? Nestyda.

Podle scénáře Michala Viewegha na motivy jeho Povídek o manželství a sexu začíná snímek natáčet Jan Hřebejk, první klapka padne v úterý.

Hrdinou rodinné komedie je Oskar, moderátor televizní relace o počasí. Jako řada čtyřicátníků se pokouší zálety zahnat krizi středního věku i narůstající manželskou nespokojenost.

Když kvůli flirtu zfalšuje předpověď počasí, následky na sebe nenechají čekat. Oskar se ocitá bez práce i bez manželky.

Snímek pochopitelně nemá být jen veselohrou o potížích sukničkáře. "Já myslím, že to bude hodně osobní příběh, rozdíl je v tom, že zde není  inspirace našimi přáteli a známými. V Nestydovi jsou ale témata, která žijí všichni, kteří mají nějakou rodinu," říká režisér.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Hřebejk si po letech od svého dvorního producenta a Petra Jarchovského dává oddychový čas. Prý Ondřeje Trojana se scenáristou uštvali.

Nestydu ztvární Hřebejkův dvorní herec Jiří Macháček; oba spolupracovali s Vieweghem na konečné verzi scénáře.  Další role ztvární Simona Babčáková, Pavel Liška, Emília Vášáryová, Nina Divíšková, Pavel Landovský, Eva Kerekéšová, Roman Luknár nebo Ady Hajdu.

Scénář vznikal s desetiletým odstupem od knihy, ve které Viewegh hrdinu ironizoval jako malého playboye. V komedii prý měl byl ještě drsnější, ale Macháčkovi byl nesympatický, a tak ho trochu polidštili.

"Teď je to spíš příběh o rodině a rodičovství," dodává režisér. Jeho ambicí je natočit rodinnou komedii, která vychází z "ironického,  typicky vieweghovského pohledu" na vztahy milostné, manželské i rodinné.

"Většina našich filmů s Petrem Jarchovským byly komedie, které však měly celospolečenské konotace," má jasno Hřebejk.

Foto: Ondřej Besperát

Teprve před třemi měsíci dotočil snímek U mě dobrý Bolkem Polívkou v hlavní roli,  premiéra bude 15. května. Prý to byla komedie bez ambicí, ale pozor: může se prý stát, že bude o polistopadové době vypovídat více než filmy, které o to usilují.

S Nestydou vstoupí velkovýrobce filmů zase do jiného stylu. "Přitažlivost Vieweghových knížek je v tom, že jejich hrdinové jsou obyčejní lidé. Atraktivita je v pravdivosti, humoru a jednoduchosti," říká Hřebejk.

ČTĚTE TAKÉ: Hvězdy se spojily, Hřebejk natočí Viewegha

Původně měl před několika lety na motivy úspěšné Vieweghovy knihy vzniknout povídkový film. Nápad vzešel právě od Hřebejka, který oslovil spisovatele s  projektem, na němž by se jako režiséři podíleli ještě Petr Nikolaev a Igor Chaun.

Nestyda vznikne pod producentským dohledem týmu Rudolf Biermann  & Tomáš Hoffman, které stojí za diváckými hity podle Vieweghových knih Román pro ženy a Účastníci zájezdu.

Jiří Macháček
Jiří Macháček | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Natáčení potrvá do druhé poloviny února. Do kin ho uvede distribuční společnost Falcon 9. října, v televizní premiéře pak kanál HBO.

" S Petrem Jarchovským máme už  dva až tři filmy v různém stadiu příprav, nejbližší bychom měli začít realizovat v září, ale záleží na grantu," plánuje Jan Hřebejk. Nad snímkem S pravdou ven by se v září znovu měli sejít s Trojanem.

 

Právě se děje

Další zprávy