Warneři dál hrozí Zélandu, že odvezou Hobita do Evropy

Pavel Kroulík
21. 10. 2010 22:37
Za důvod označují chování tamních hereckých odborů
Peter Jackson na Comic-Conu
Peter Jackson na Comic-Conu | Foto: Reuters

Wellington - Studio Warner Bros. dalo minulý týden zelenou natáčení Hobita. Je ale možné, že to nemusí být na Novém Zélandu, kde už Peter Jackson natočil Pána prstenů a jehož krajinu si většina fanoušků spojuje s Tolkienovou mýtickou Středozemí.

Producenti už jsou údajně rozhodnutí, že natáčení dvojfilmu odvezou do Evropy, a jako příčinu označují tamní filmové odbory, které už před časem vyhlásily finančními problémy dlouho zmítanému Hobitovi bojkot. Ty se brání, že za prohlášeními o přesunu je finanční nátlak studia. I vždy dobře informované periodikum Hollywood Repoter tvrdí, že situace je nejasná a protichůdné informace nelze ověřit.

Pán prstenů 5
Pán prstenů 5 | Foto: Bleskově Zábava foto
Čtěte také:
Hobit se vydá na cestu do Středozemě. V únoru a ve 3D

Důvodem odborářského bojkotu byly stížnosti, že s nimi producenti nebudou jednat o minimálním platu, pracovních podmínkách nebo platbách z prodeje DVD. Minulý měsíc je v tom podpořilo sedm velkých svazů v USA, Kanadě, Austrálii a Británii, které vyzvaly své členy, aby v projektu rovněž odmítli účinkovat.

Spory neskončily

Novozélanďan Jackson - považovaný spíš za oddaného tolkienovského fanouška a hračičku než za ostrého producenta - už tehdy reagoval nečekaně prudce. Vzkázal, že jde o akci zorganizovanou australským odborovým hereckým svazem, který se snaží "zneužít své slabé Kiwi bratrance, aby zabral prostor v novozélandském filmovém průmyslu". A pohrozil, že se celé natáčení přesune do východní Evropy.

Foto: New Line Cinema

Hobit se dlouho odkládal kvůli zadluženosti studia MGM, které  adaptaci Tolkienovy knihy spolufinancuje a chystá na plátna spolu s Warner Bros. a studiem New Line Cinema (oba posledně jmenovaní patří zábavnímu impériu Time Warner). Když MGM dosáhlo dohody s věřiteli a dvoudílný Hobit za půl miliardy dolarů se přiblížil natáčení, předpokládalo se, že finanční spory s odbory skončí.

Místní sbdružení i jejich zahraniční partneři už také na spekulace, že Warneři chtějí natáčení Hobita přesunout, reagovali oznámením, že bojkot zrušili před několika dny. Podle Jacksona ale i tak může být pozdě. Jeho firma Wingnut Film v prohlášení vedla, že napáchané škody nelze odčinit.

Příští týden podle něj přiletí na Zéland šéfové Warnerů i koncernu Time Warner jednat o přeložení Hobita do zámoří.  Jacksonova manželka Fran Walshová, která na filmu spolupracuje jako producentka, už řekla, že by Warneři mohli využít lokace a studio Leavesden nedaleko Londýna, kde se nedávno natáčel mimo jiné Harry Potter.

Pán prstenů - jehož tří díly vznikly na Novém Zélandu za 18 měsíců - nastartoval tamní filmový průmysl a podnítil zájem turistů o tuto zemi. Vláda se proto obává odchodu filmařů a slíbila, že se do sporů vloží.  Premiér John Key, který se dříve nabídl jako prostředník, oznámil, že udělá vše proto, aby filmaři v zemi zůstali.

Pán prstenů
Pán prstenů | Foto: New Line Cinema

"Myslím, že máme silnou pozici, ale protestní akce odborů a hrozba odborářských protestů... zásadně podlomily důvěru Warner Bros. v Nový Zéland," řekl. "Vláda si musí sednout a jednat s nimi o tom, co udělat k napravení této důvěry."

Odbory: Je to je nátlak

S transparenty  "Nezabíjejte Bilba" a „Irsko není Středozemě" proti přesunu Hobita ve středu večer v hlavním městě Wellingtonu demonstrovalo na 1500 lidí včetně filmových techniků. Novozélandské odbory pak oznámily, že začnou znovu jednat s producenty. 

Šéfka tamních odborů Helen Kellyová nicméně tvrdí, že Warneři o zrušení bojkotu věděli a sami žádali, aby se oznámení pozdrželo. Studio si podle ní odbory bere jen jako záminku, protože se dávno rozhodlo natáčet jinde kvůli lepším podmínkám. 

A pokud chce studio na Zélandu zůstat, pak prý odbory obviňuje proto, že si tak u vlády hodlá vyjednat finanční a daňové úlevy (australská vláda vrací filmařům 15 procent investovaných peněz; standard, ke kterému se nyní vrátila i Česká republika, je dvacet procent).

Podle některých komentátorů prohlášení Warnerů sice směřuje přímo k odborům - ale proto, že si vyhrožováním o přesunu chtějí  vylepšit pozici pro finální jednání o podmínkách smluv. Natáčení, které má začít v únoru, už se blíží do předprodukční přípravy, filmaři mají vybrané konkrétní lokace, dokonce už vybudovali některé stavby. Přesun za moře by skoro jistě znamenal další odklad i navýšení nákladů.

Natáčet se má před 3D kamerami - což je informace, o níž se dosud jen spekulovalo. Premiéry budou zřejmě o Vánocích 2012 a 2013. Jackson bude nakonec i režisérem poté, co v červenci odstoupil původně najatý Mexičan Guillermo Del Toro s tím, že vše je ve fázi "zašmodrchaných vyjednávání".

 

Právě se děje

Další zprávy