Hobit se vydá na cestu do Středozemě. V únoru a ve 3D

Pavel Kroulík
18. 10. 2010 13:40
Dvoudilná adaptace Tolkiena dostala konečně zelenou

Londýn - Neustálé odklady Hobita jsou u konce. Studio Warner Bros. ohlásilo, že dalo dvoudílné adaptaci knihy JRR Tolkiena zelenou. Finančními problémy zmítaný projekt, který už začali mnozí odepisovat, se tak rázem změnil v nejdražší natáčení všech dob za půl miliardy dolarů.

Zároveň studio potvrdilo, že režisérem bude Peter Jackson, autor Pána prstenů, který zatím na Hobita dohlížel z pozice producenta. Natáčení má odstartovat v únoru 2011 na Novém Zélandu před 3D kamerami - což je další informace, o níž se dosud jen spekulovalo. Premiéry budou zřejmě o Vánocích 2012 a 2013.

Hobita natočí Warner Bros spolu s MGM a studiem New Line Cinema, ve kterém vznikl Pán prstenů (a jež stejně jako Warneři patří zábavnímu impériu Time Warner).

Peter Jackson na Comic-Conu
Peter Jackson na Comic-Conu | Foto: Reuters

Průlom umožnila úspěšná jednání zadluženého studia MGM, které se s věřiteli podle všeho dohodlo na předem připraveném bankrotu. Díky tomu by firma řvoucím lvem ve znaku měla stabilizovat svou finanční situaci a získat nové zdroje. Podle oficiálního prohlášení bude nyní studio schopno zajistit svou půlku nákladů na Hobita, případně si vypomůže prodejem distribučních práv. V úvahu připadá i varianta, že by část těchto práv koupili sami Warneři výměnou za financování větší části dvojfilmu.

Co s odbory

Nevyřešeným problémem zatím zůstávají spory Jacksonovy produkční společnosti s novozélandskými filmařskými odbory. Sedm velkých svazů v USA, Kanadě, Austrálii a Británii vyzvalo nedávno své členy, aby v projektu odmítli účinkovat, protože převážně novozélandští herci obsazení do menších rolí prý nemají záruky týkající se minimální mzdy, pracovních podmínek ani následných plateb z prodeje DVD.

Jackson jim ale odpověděl až nečekaně ostře. Vzkázal, že jde o akci zorganizovanou australským odborovým hereckým svazem, který se snaží "zneužít své slabé Kiwi bratrance, aby zabral prostor v novozélandském filmovém průmyslu". A pohrozil, že se celé natáčení přesune do východní Evropy.

Pán prstenů
Pán prstenů | Foto: New Line Cinema

Jeho reakce mnohé překvapila, protože by mohla poškodit image projektu, jehož úspěch z velké části stojí na oddanosti příznivců fantasy. Právě Jackson - který má spíš pověst oddaného fanouška a hračičky než zlého producenta - je pro ně zárukou kontinuity při převodu Tolkienovy mytické Středozemě na filmová plátna.  

Dá se však předpokládat, že nové informace, jež budou přibývat s blížícím se startem natáčení, fanoušky usmíří. Stejně jako návrat Jacksona na post režiséra, odkud v červenci odstoupil původně najatý Mexičan Guillermo Del Toro s tím, že vše je ve fázi "zašmodrchaných vyjednávání".

„Navrhli jsme už všechny bytosti. Navrhli jsme scény a kostýmy. Udělali jsme rozkreslení scén a rozpracování bojových sekvencí. Po téměř dvou letech, kdy jsem žil, dýchal a vytvářel tak bohatý svět, ale nyní musím s lítostí tyto nádherné scenérie opustit," vzkázal režisér snímků Blade II., Hellboy a Faunův labyrint a jeden z nejvytíženějších tvůrců, který už dál nechtěl odmítat či odkládat jiné projekty.

Kdo bude hrát Bilba

Brzy se určitě začnou filmové i fanouškovské weby znovu plnit jmény možných hlavních představitelů. Prozatím jsou jisti jen Ian McKellen jako čaroděj Gandalf a Andy Serkis coby znetvořený hobit Glum. Od začátku se mluví i o tom, že Cate Blanchett ztvární stejně jako v Pánovi prstenů elfku Galadriel.

Pán prstenů 5
Pán prstenů 5 | Foto: Bleskově Zábava foto

Obnovená vlna zájmu, jenž se s odklady pomalu vytrácel, určitě vyvrcholí s informací, kdo bude hrát titulní postavu Bilbo Pytlíka, který se připojí k trpaslíkům na výpravě za dračím zlatem. V trilogii Bilba ztvárnil Ian Holm, ale tomu už je 79 let a je proto tuto roli příliš starý.

Ve hře byli podle spekulací Britové James McAvoy, David Tennant a představitel Harryho Pottera Daniel Radcliffe, padala i jména více či méně pravděpodobných Američanů, jako jsou Shia LaBeouf, Tobey Maguire, Seth Rogen, Jonah Hill, nebo dokonce Jack Black.

Nejnovějším favoritem produkce má ale být Martin Freeman - hvězda britského televizního Kanclu, hlavní hrdina Stopařova průvodce po galaxii a jeden z protagonistů leporela Láska nebeská.  Děvetatřicetiletý herec sice nabídku odmítl, protože má hrát doktora Watsona v seriálu Sherlock, ovšem studio mu prý nově nabídlo upravený natáčecí plán.

Přípravy Hobita se počítají už skoro na deset let zatím si vyžádaly na 30 milionů dolarů. Samo natáčení obou dílů má stát půl onu miliardu dolarů. To by překonalo i dva díly Pirátů z Karibiku, které byly rovněž natáčené současně: ty stály 450 milionů dolarů.

Čtěte také:
Hobitovi a Bondovi se rýsuje naděje na resuscitaci

Důvodem vysokých nákladů je i komplikovaný spor o to, kdo vlastní filmová práva; jen právní náklady podle odhadů překročí 100 milionů dolarů. Předpokládá se také, že mnozí z herců - hlavně těch, kteří se vrátí z Pána prstenů - si vyjednají mnohem vyšší honoráře.

Úspěch trilogie ji pro to dává dobré argumenrty. Filmy z let 2001 až 2003, na jejichž popularitu by Hobit rád navázal, vydělal jen v kinech tři miliardy dolarů. Další obrovské zisky plynuly z merchandisingu a několika postupně rozšiřovaných verzí DVD, které nabízely desítky bonusů, filmy o filmu i záběry nepoužité v kinech. Právě minulý měsíc se Pán prstenů objevil na trhu znovu - na Blu-ray.

 

Právě se děje

Další zprávy