Vystřižený Liška láká na DVD Venkovského učitele

12. 9. 2008 13:00
Venkovský učitel zahajuje cestu do domácností
Foto: Negativ/Martin Špelda

Praha - Kdo nestihl v kinech jeden z nejlépe hodnocených filmů letošního roku, může si pro Venkovského učitele zajít do DVD půjčovny.

Snímek Bohdana Slámy o učiteli, který na venkov utíká před láskou, aby tu novou našel, vstoupil do kin letos v březnu, mezinárodní premiéru si odbyl před pár dny na festivalu v Benátkách. 

Film se tu dočkal vřelého přijetí od diváků i od novinářů, pochvalné zmínky o něm vyšly mimo jiné v Hollywood Reporteru či ve Screenu. Aktuálně Bohdan Sláma film doprovází na festivalu v Torontě, kde hledá potenciální americké distributory.

DVD, které přichází nejprve do půjčoven a poté zamíří i do prodeje, obsahuje několik zajímavých bonusů. Mezi ně patří především vystřižené scény, které dokumentují to, co se do filmu nedostalo.

Nezařazených scén je pět - dvě z nich zaznamenávají sbližování ústřední dvojice, statkářky Marie v podání Zuzany Bydžovské a učitele Pavla Lišky. Hrdinové tu spolu nahánějí krávy a cachtají se v rybníku.

V další scéně učitel s dětmi hledá před školou brouky, světelně nádherná scéna Ráno na statku zas v dlouhém záběru sleduje Marii na lodičce na rybníku. Poslední zařazenou scénou je Mše za stařenku.

"Ten film má velmi intimní téma, v porovnání s průserem planety, válkami a násilnostmi se zdá malicherné, že někdo je zamilovaný do někoho a jiný do toho," charakterizuje Sláma svůj film ve filmu o filmu zařazeném také na DVD.

"Ale pro mě je to něco tak podstatného - ta schopnost lásky a schopnost lásku ve vztahu správně zpracovat - že mi to přijde strašně důležitý."

Foto: Negativ/Martin Špelda

Z filmu o filmu se diváci dozvědí i to, že během jediného dne natáčení štábu shořely dva agregáty a jak probíhalo dobrodružné natáčení hyperdlouhých záběrů.

"V tý hospodě bysme nalejvat neměli, jinak se nám ten komparz vožere," varuje tu štáb.

Mezi obvyklé bonusy patří filmografie režiséra, fotogalerie i zařazení trailerů. Nejpodstatnější přesto zůstává film.

"Není tam žádnej James Bond, je to takovej lidskej film, trochu psychologickej," charakterizuje ho v bonusech jeden z neherců.

 

Právě se děje

Další zprávy