Liška s Bydžovskou si v Benátkách vysloužili potlesk

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 9. 2008 11:00
Bohdan Sláma míří z Itálie rovnou do Toronta
Foto: Negativ/Martin Špelda

Praha - Ještě ani neskončily Benátky, a už se rozjíždí další obří filmová přehlídka. Torontský festival, který startuje ve čtvrtek, je považován za vůbec největší akci severoamerického kontinentu.

Mnozí právě Toronto označují za místo, kde začíná oscarová sezóna. Právě tady si premiéru (nebo alespoň projekci pro distributory) odbyde řada filmů, které na podzim vstupují do amerických kin. Bude mezi nimi i Venkovský učitel Bohdana Slámy.

Mezinárodní debut si odbyl právě v Benátkách, kam ho doprovodil nejen Sláma, ale i producenti Pavel Strnad a Petr Oukropec a herci Pavel Liška a Zuzana Bydžovská. Film tu byl uveden v paralelní sekci Venice Days.

Příběh učitele, který na venkovskou školu utíká před láskou, aby tu našel novou, se v Benátkách setkal s vemi příznivým ohlasem. "Projekce byla vyprodaná a diváci tleskali, po projekci s námi dlouho diskutovali," vypráví Oukropec.

Ovací se dočkali i Liška s Bydžovskou, která ve filmu ztvárnila postavu statkářky Marie. "Zuzanu i Pavla diváci zastavovali i na ulici a gratulovali jim," dodává Oukropec.

Recenze na film vyšly v prestižních světových filmových denících. Letošní benátská soutěž nevyvolala příliš nadšení, o to více benátští kritici obracejí pozornost k vedlejším sekcím.

Tady je mezi jinými zaujal právě Venkovský učitel -  "upřímný český film o sexuální identitě", jak píše Deborah Young z Hollywood Reporteru.

Dan Fainaru z deníku Screen film označil poněkud překvapivě za hořkosladkou komedii, která má podle něj šanci především na východoevropských trzích. Oceňuje dojemné herecké výkony i fotogenické lokace v jižních Čechách.

Podle Oukropce benátský úspěch hned vyvolal zájem distributorů. Už před Benátkami byl film prodán na Slovensko a do Polska, Maďarska, Německa, Švýcarska či Francie.

Foto: Negativ/Martin Špelda

Teď sklízí první ovoce úspěšného benátského uvedení; prodal se tu do Rakouska, Portugalska a Řecka.

"Víc budeme vědět po Torontu," slibuje producent Pavel Strnad. Právě do kanadského města se distributoři slétají ještě ve větším počtu.

Film sem opět doprovodí režisér Blohdan Sláma, tentokrát se zástupci společnosti Wild Bunch, která ho nabízí na světové trhy. Snímek tu bude uveden v sekci Současný světový film.

Třiatřicátý ročník torontského festivalu zahájí ve čtvrtek film Passchendaele kanadského režiséra Paula Grosse o tragické bitvě z první světové války.

Celkem se tu představí 249 hraných filmů. Řada z nich už - stejně jako Venkovský učitel - byla k vidění na jiných festivalech; ale  právě Toronto je festival, který otevírá cestu na severoamerický trh.

Foto: Negativ/Marek Špelda

"Ve filmovém průmyslu panuje přesvědčení, že když má film úspěch v Torontu, může se to odrazit posléze i v boji o ceny včetně Oscarů," vysvětluje kritik Pete Hammond.

Kanadská přehlídka přitom naznačuje i to, jak budou na filmy reagovat běžní diváci. Je pověstná tím, že "běžný lid" na místní projekce poměrně snadno shání lístky - na rozdíl od přece jen uzavřenějších festivalů v Cannes či Benátkách.

V Torontu není ani obvyklá soutěžní sekce, uděluje se jen cena diváků na základě hlasování.

Ve světové premiéře tu bude uveden mimo jiné nový film Spikea Lee Zázrak u sv. Anny o skupině afroamerických vojáků z 2. světové války či film The Lucky Ones o návratu veterána z Iráku - toho tu ztvární Tim Robbins.

 

Právě se děje

Další zprávy