Vypadal jsem jako krocaní embryo. Rush ve Varech uvedl Záři, dostal za ni Oscara

ČTK ČTK
8. 7. 2022 10:10
Australský herec Geoffrey Rush ve čtvrtek večer na karlovarském festivalu uvedl film Záře, za který dostal Oscara. Při té příležitosti přiblížil svoji cestu od divadla ke kinematografii.

Rush je jednou z hlavních hvězd letošního ročníku. Na sobotním závěrečném ceremoniálu převezme Křišťálový glóbus za mimořádný přínos kinematografii.

Díky hlavní roli v Záři z roku 1996 získal Oscara pro nejlepší herecký výkon, Zlatý glóbus i britskou sošku Bafta. Snímek australského režiséra Scotta Hickse byl pro něj zlomový. Ztvárnil v něm klavíristu Davida Helfgotta, který se zmítá mezi genialitou a šílenstvím. "Tak se do toho pustíme. V mojí hlavě je to stále pořád trochu záhada," začal vzpomínat v Karlových Varech.

Rush připomněl, jak koncem 90. let předminulého století francouzští bratři Lumiérové vynalezli kinematograf a vyslali do světa svého asistenta, aby tento neobyčejný vynález propagoval. Australani jím byli podobně fascinovaní jako o století později filmy na kazetách VHS, srovnal Rush. "V této vzdálené části světa to vyvolalo obrovskou aktivitu. Melbourne bylo bohaté město díky zlaté horečce a my tehdy tvrdili, že jsme v roce 1906 natočili vůbec první hraný celovečerní film o Nedu Kellym, což byl takový zbojník v Austrálii," načal Rush exkurzi do historie australské kinematografie.

"Rok 1911 byl nejbohatší z hlediska produkce, myslím, že se to ještě nikomu nepodařilo překonat, bylo natočeno 51 celovečerních filmů, já tomu říkám australská nová vlna. V éře němých snímků se natáčela různá dramata či filmy podle literárních předloh, ale v polovině 30. let všechno převálcoval Hollywood, když do Austrálie začal vozit svou produkci. Tomu jsme jako tehdy pětimilionový národ nedokázali konkurovat," přibližuje zlom, který nastal také v dalších zemích.

"A jak do toho všeho zapadám já? V roce 1971 okamžitě po absolutoriu vysoké školy jsem se stal profesionálním hercem. V pátek jsem složil zkoušky a v sobotu už jsem měl smlouvu u jedné společnosti," vzpomíná Geoffrey Rush.

Podle něj pak v 70. letech přišla pomyslná druhá australská vlna, kdy země měla spoustu režisérů a obor vzkvétal, dostával podporu od vlády a otevřela se filmová škola. "Nicméně já se vydal na jinou dráhu. Rozhodl jsem se stát co nejlepším divadelním hercem a věnoval jsem se tomu 25 let," vysvětluje.

Ve filmu Záře ztvárnil Geoffrey Rush klavíristu Davida Helfgotta, který se zmítá mezi genialitou a šílenstvím. | Video: Ronin Films

Když mu bylo mezi dvaceti až třiceti roky, obdivoval shakespearovské role. "Nikoli však Macbethy či Hamlety, ale šašky, klauny nebo opilce," vypráví.

"Jednou mi agentka nabídla scénář, příběh Davida Helfgotta, hlavní postavy Záře. Byl to nesmírně dobře napsaný scénář. Možná to způsobila Davidova osobnost, to, že měl jakousi mentální poruchu, kterou člověk dokázal poznat, i když těžko říct, co to vlastně bylo za chorobu. Měl jsem pocit, že mě to láká. Na divadle jsem podobné role hrál, ale ve filmu mi to připadalo průkopnické," ohlíží se Rush.

Ze scénáře byl tedy nadšený, i když sám sebe si ve filmu dlouho představit nedokázal. "Když mi bylo 30, hrál jsem nějaké malé role a vypadal jsem jako krocaní embryo. Ale byla to výzva. Tři roky trvalo, než se na film sehnaly peníze, tak jsem si mohl všechno nastudovat," vzpomíná.

Film byl natočen s malým rozpočtem, takřka v podmínkách nezávislé kinematografie. V té době se australská kinematografie snažila dostat třeba na festival do francouzského Cannes. Záře však pronikla na americké Sundance, kde měla mimořádný ohlas. Následovalo sedm nominací na Oscary, což byl pro australský film světový úspěch.

"Já dostal Oscara za nejlepší herecký výkon. A díky tomu, že byl ten film tak úspěšný a že to byl můj první mezinárodní film, dostal jsem se do Prahy," popsal Rush.

Tou dobou už mluvil o situaci před devíti lety, kdy v české metropoli natáčel film Nejvyšší nabídka známého italského režiséra Giuseppa Tornatoreho. Nejvýraznější vzpomínku z té doby má na barrandovské ateliéry. "Měl jsem tehdy mladou rodinu. Mé dceři byly čtyři a synovi dva. Koupil jsem jim Spejbla a Hurvínka. Pořád je mají doma," doplnil Rush v rozhovoru pro Českou televizi.

V Praze byl víckrát, pokaždé se mu líbila. "Takže to je všechno, o co v tom příběhu šlo, a doufám, že se vám bude líbit," uzavřel herec před zaplněným hlavním kinosálem karlovarského festivalu. Ten potrvá do soboty. Dnes bude jeho hvězdou další hollywoodský herec Benicio del Toro. Uvede film Traffic - nadvláda gangů a pozdraví diváky na červeném koberci.

 

Právě se děje

Další zprávy